Nastavak balansiranja između Istoka i Zapada 1Lavrov i Dačić Foto: EPA-EFE/ ANDREJ CUKIC

Srpski predsednik Aleksandar Vučić i šef diplomatije Ivica Dačić najavili su juče susrete sa ruskim zvaničnicima, što diplomate tumače kao nastavak bilansiranja Beograda između Moskve i Zapada.

Naši izvori kažu da su Vučić i Dačić svesni da je njihovo biračko telo „u najvećoj meri izrazito proruski nastrojeno“, zbog čega i oni sami „umnogome zavise od Rusije“.

„Vučićeva najava da će se 25. aprila susresti u Pekingu sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom dolazi u strateški važnom trenutku, budući da će se on četiri dana kasnije sastati u Berlinu sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, a tom sastanku prisustvovaće i lideri kosovskih Albanaca.

Stoga, predsednik Srbije će preneti Zapadu da ima podršku Kine i Rusije u daljim pregovorima o konačnom statusu Kosova, a Zapad se, s druge strane, brine da se Srbija u potpunosti ne okrene Rusima, što bi moglo donekle da utiče na zvanični Berlin da na kraju ublaži stav da nema promene granica na Balkanu“, tvrde pojedine diplomate.

Predsednik Vučić je juče primio ambasadora Rusije u Srbiji Aleksandra Čepurina. Kako je saopšteno, oni su razgovarali o organizaciji sastanka predsednika Srbije i Rusije u Pekingu, tokom održavanja Drugog foruma za međunarodnu saradnju „Pojas i put“.

„Predsednik Vučić je rekao da mu je čast što će se ponovo sastati sa predsednikom Putinom. On je rekao da će to biti njihov šesnaesti sastanak, a drugi ove godine, i da će mu biti zadovoljstvo da sa predsednikom Rusije razgovara o saradnji u svim oblastima, kao i o situaciji u regionu. Vučić je, govoreći o situaciji u regionu, ponovio da je nastavak dijaloga sa Prištinom nemoguć dok ne budu ukinute takse na srpsku robu“, ukazuje se u saopštenju.

Predsednik Srbije je ranije najavio da će u Pekingu razgovarati i sa kineskim predsednikom Si Đinpingom.

Kao ostale teme razgovora Vučića i Čepurina, navodi se energetika i planovi za izgradnju gasovoda Turski tok.

Ministar Dačić će danas (sreda) boraviti u Rusiji, gde će se, prema najavi, sastati sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovim. U Ambasadi Srbije u Moskvi Dačić će otvoriti izložbu povodom obeležavanja 140 godina od otvaranja Poslanstva Kneževine Srbije u Ruskoj imperiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari