Ne davimo Beograd: Deponija u Vinči ponovo gori, a vlast ćuti na ogromno zagađenje vazduha 1Deponija Vinča Foto: FoNet/ Zoran Mrđa (arhiva)

Inicijativa Ne davimo Beograd upozorila je danas, povodom „rekordnih vrednosti“ zagađenja vazduha u glavnom gradu, da „ponovo gori“ gradska deponija smeća u Vinči.

Inicijativa NDMBGD je od gradonačelnika Zorana Radojičića i njegovog zamenika Gorana Vesića zatražila da se hitno obrate građanima i objasne šta će konkretno uraditi kako bi nivo aero zagađenja bio smanjen.

Inicijativa je u saopštenju navela da su njeni aktivisti „i pored zabrane prilaska“ deponiji u Vinči, jutros uspeli da se probiju do mesta „na kome se jasno može videti ogromna količina dima koji se širi sa deponije“ kao i da su mobilnim mernim uređajima utvrdili da je prisustvo štetnih čestica u vazduhu (PM 2.5 i PM 10) „višestruko veće od dozvoljenih vrednosti“.

„Ono što jako zabrinjava je činjenica da su i merenja koja smo izvršili u centru Beograda, u Cvijićevoj ulici, ali i u obodnim mestima Slancima, Mirijevu, Leštanima i Karaburmi, pokazala slične vrednosti ovih jako štetnih čestica“, stoji u saopštenju.
Iz inicijative su upozorili i da „umesto da ulažemo u rešavanje problema zagađenja, gradske vlasti planiraju izgradnju spalionice na deponiji u Vinči koja će dodatno povećati štetne materije u vazduhu“.

„Koliko je situacija ozbiljna, govori nam i činjenica da je Evropska investiciona banka odbila da finansira ovaj projekat jer je protivan standardima na koje se Srbija obavezala u procesu pridruživanja Evropskoj uniji. Ne samo da će nas ova spalionica trovati, već će građani Beograda za spaljivanje otpada platiti privatnoj kompaniji preko milijardu i sto miliona evra“, piše u saopštenju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

11 reagovanja na “Ne davimo Beograd: Deponija u Vinči ponovo gori, a vlast ćuti na ogromno zagađenje vazduha”

  1. Beograd na vodi koji tone je biser Beograda a pluca Beograda su zapaljena deponija u Vinci… Napredno Vucicu, nema sta! Na toj deponiji ti Vucicu treba da zivis!!!

  2. Nazalost bila sam u pravu sto sam juce sumnjala da je deponija…da ima jos pameti pa da se digne ceo Beograd zbog ovoga… Hvala Danasu,a sta sad?! Ajmo ljudi,bunimo se!!!

    • ZaPali vlast deponiju u Vinči šta mislite da li se nešto drugo krije m ogo veće mada je i ovo težak zločin.ali mislim da smrću pažnju sa bitnijih stvari,to su manipulatora ,neprijatelji srpskog naroda na vlasti.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.