Ne davimo Beograd: Energetska zajednica pokrenula postupak protiv Srbije 1Foto: EPA/ ANDREJ CUKIC

Inicijativa Ne davimo Beograd oceila je danas kao neverovatnu vesti da se Beograd prijavljuje za Zelenu prestonicu Evrope, dok u isto vreme Energetska zajednica pokreće postupak protiv Srbije zbog prevelikih emisija zagađenja.

U saopštenju se navodi da je Energetska zajednica pokrenula postupak protiv Srbije zbog neispunjavanja gornje granice Nacionalnog plana za smanjenje emisija u 2018. i 2019. godini.

Ističe se da su emisije sumpor-dioksida bile šest puta veće od maksimalno dozvoljenih i da termoelektrane Nikola Tesla i Kostolac emituju u proseku 35 puta više sumpor-dioksida od prosečne termoelektrane u Evropskoj uniji.

„Ovo je već drugi postupak koji je pokrenut protiv Srbije za samo godinu dana. U januaru prošle godine spor je pokrenut, takođe, zbog nepotpune primene Direktive o velikim ložištima koja se odnosi na poštovanje određenih granica za emisije štetnih gasova. Ministarstvo rudarstva i energetike je tada saopštilo da Srbija, to jest Elektroprivreda Srbije i ostale energetske kompanije u potpunosti postupaju u skladu sa merama koje su predviđene NERP“, navodi se u saopštenju inicijative Ne davimo Beograd.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari