Nije slučajno što je SNS "delegirao" Stefanovića i Đukanovića za susret s opozicijom 1Vladimir Orlić Foto: FoNet/Aleksandar Levajković

Prvi sastanak predstavnika vlasti i opozicije o izbornim uslovima, uz prisustvo predstavnika civilnog sektora, juče je bez najave i iza zatvorenih vrata održan na Fakultetu političkih nauka u Beogradu.

Posredničku ulogu između dveju suprotstavljenih strana odigrala je Fondacija za otvoreno društvo. Sastanku su prisustvovali ministar policije i član Predsedništva SNS Nebojša Stefanović, poslanici SNS u Skupštini Srbije Vladimir Orlić i Vladimir Đukanović, lider Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas, predsednik DS Zoran Lutovac, potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić, funkcioner Socijaldemokratske stranke Aleksandar Ivanović, član predsedništva Pokreta slobodnih građana Petar Miletić, kao i predstavnici LDP-a, SDA, Dveri i Nove stranke.

Nije slučajno što je SNS "delegirao" Stefanovića i Đukanovića za susret s opozicijom 2
Foto: FoNet/Aleksandar Levajković

Po okončanju sastanka iza zatvorenih vrata koji je trajao blizu tri sata, učesnici nisu želeli da daju izjave za medije. Lider SSP-a Dragan Đilas kratko je u prolazu prokomentarisao da je dogovor da se ne daju nikakve izjave. Takav dogovor, saznaje Danas, predstavnici opozicije postigli su na sastanku održanom veče uoči susreta na FPN-u.

Izvršni direktor Fonda za otvoreno društvo Milan Antonijević, po završetku okruglog stola, izjavio je da je sastanak vlasti i opozicije o izbornim uslovima protekao u konstruktivnoj atmosferi i najavio da će vrlo brzo biti organizovan novi susret.

Prema nezvaničnim saznanjima Danasa, predstavnici opozicije su izneli svoje uslove na sastanku, koji su poznati odranije i istakli da nema „popuštanja“ u stavu da je učestvovanje na izborima moguće jedino uz „fer i ravnopravne uslove za sve učesnike kampanje“, što podrazumeva poštovanje diplomatskih principa i „otvaranje“ medija za opoziciju.

Diplomatski izvori Danasa nezvanično kažu da organizatori sastanka nisu imali „nikakva spektakularna očekivanja“ od prvog susreta predstavnika najveće vladajuće partije i opozicije, ali da je jučerašnji susret imao „veliki simbolički značaj“ jer je Fondacija za otvoreno društvo uspela da odigra posredničku ulogu između dveju suprotstavljenih strana.

Nije slučajno što je SNS "delegirao" Stefanovića i Đukanovića za susret s opozicijom 3
Foto: FoNet/Aleksandar Levajković

„Sastanak na FPN-u pokazuje da vlasti, a ni uticajnim stranim organizacijama, poput Fondacije za otvoreno društvo, u kojoj najvažniju ulogu ima Aleks Soros, sin uticajnog američkog milijardera Džordža Sorosa, ne odgovora da Savez za Srbiju bojkotuje izbore“, ističu naši sagovornici.

Naši izvori tvrde i da nije slučajno što je SNS „delegirao“ Stefanovića i Đukanovića. Kako objašnjavaju, Stefanović je jedan od „najznačajnijih aktera“ u SNS, i pojedini ga doživljavaju kao kandidata za „naslednika“ Aleksandra Vučića na čelu stranke, a Đukanoviću, koji je nedavno izneo javne primedbe na račun naprednjaka, učešćem na sastanku se „dalo na značaju“. Vladimir Orlić je zamenik šefa poslaničke grupe u parlamentu Srbije i manje iritantan od šefa Aleksandra Martinovića, koji je poznat i kao „konfrontant“, naveli su naši sagovornici. Prema izvorima Danasa, važnu ulogu u organizovanju sastanka odigrao je i Srđan Bogosavljević iz agencije za ispitivanje javnog mnjenja Ipsos.

Sagovornici Danasa nezvanično navode da na sastanak nisu bili pozvani predstavnici ostalih vladajućih stranaka, poput Socijalističke partije Srbije.

Poslanik SNS-a Vladimir Đukanović, koji je učestvovao na sastanku, na svom Tviter nalogu je napisao da su na predlog Fonda za otvoreno društvo, „uz pravilo moderatora da nema medija“, pristali da dođu na skup na kome bi se govorilo o izborima.

Nije slučajno što je SNS "delegirao" Stefanovića i Đukanovića za susret s opozicijom 4
Foto: FoNet/Aleksandar Levajković

– Gospoda iz Saveza za Srbiju su namerno pozvali N1 i time prekršili pravilo moderatora. Jadno i bedno – poručio je Đukanović.

On je naveo da je skup bio zamišljen kao prezentacija CeSID-a i Crte o izbornom zakonodavstvu, te da nije bilo nikakvih pregovora.

– Nikakvi pregovori i slične besmislice. Ipak, očito je da su gospoda iz SZS imali za cilj da politizuju skup i mimo pravila moderatora skupa pozvali su medije – napisao je Đukanović.

Na opasku jednog „tviteraša“ da su oni koji su došli na sastanak „suviše visokorangirani predstavnici stranaka da bi svoje vreme trošili slušajući besplatne savete Crte i CeSID-a“, Đukanović je odgovorio da su pozvani „da čuju zamerke“ i da je to „skroz ok“.

Nije slučajno što je SNS "delegirao" Stefanovića i Đukanovića za susret s opozicijom 5
Foto: FoNet/Aleksandar Levajković

Iz Saveza za Srbiju saopštili su da nije reč o pregovorima opozicije i vlasti, nego o učešću u radu „okruglih stolova“.

„Pozvani smo od strane FPN-a i Fonda za otvoreno društvo da uzmemo učešće u radu serije okruglih stolova na koji su pozvane političke partije, nevladine organizacije i profesori FPN. Poštujući organizatore i činjenicu da nisu u pitanju nikakvi pregovori vlasti i opozicije, što je jasno kad se pogleda lista učesnika, prihvatili smo poziv i izneli naše stavove bazirane na sporazumu o izbornim uslovima koji su potpisale sve opozicione stranke u decembru 2018, Sporazumu sa narodom i preporukama i zaključcima Stručnog tima protesta „1 od 5 miliona“. Zahtev organizatora je da se u javnost ne iznose diskusije učesnika okruglog stola, što ćemo mi kao Savez za Srbiju poštovati“, navodi se u saopštenju.

Reagovanja

Nova: „Chatham House“ dijalog

„Nova stranka učestvovala je na okruglom stolu na temu izbornih uslova u Srbiji, kojem su prisustvovali svi relevantni politički subjekti, predstavnici civilnog sektora koji se bave praćenjem izbornih procedura i ugledni profesori političkih nauka. U ime Nove, u diskusiji je učestvovao predsednik Političkog saveta Aris Movsesijan“, navodi se u saopštenju Nove. „S obzirom na to da je dogovoreno da dijalog, kako danas, tako i ubuduće, bude vođen po principu „Chatham House“, tj. bez izlaženja u javnost sa informacijama, detalje zaključaka okruglog stola ne možemo saopštiti“, dodaje se i ističe da će se iz ovog formata razgovor preneti na polje javne debate.

Simić: Sastanak je dobar znak

Dekan FPN-a Dragan Simić, koji je bio jedan od uvodničara na skupu, izjavio je za N1 da je do sastanka došlo na inicijativu Fonda za otvoreno društvo i da je time otvoren dijalog o izbornim uslovima. „Čim smo seli zajedno to je dobar znak. To je znak da postoji svest i velika potreba da se razgovara, a to je već nešto“, rekao je Simić.

1 od 5 miliona: Dijalog poželjan, ali došao kasno

Udruženje „Jedan od pet miliona“ saopštilo je da je dijalog vlasti i opozicije poželjan, ali da je došao kasno. „Još jednom jasno kažemo da bez ispunjenja svih tačaka proizašlih iz preporuka stručne komisije nema slobodnih izbora. Nećemo šargarepe, hoćemo ispunjenje zahteva u protivnom pozivamo na aktivan bojkot“, navelo je to udruženje. Oni su dodali da dijalog mora biti transparentan jer se tiče svih građana Srbije a ne samo političkih opcija koji učestvuju u izbornoj trci.

Bez poziva DSS-u

U Demokratskoj stranci Srbije za Danas kažu da nisu dobili poziv da prisustvuju sastanku. Kako ističu naši sagovornici u DSS, „DSS se još pre nekoliko meseci zalagao za dijalog vlasti i opozicije, u koji bi bile uključene organizacije poput UNS-a, NUNS-a, Crte, CeSID-a, u okviru institucija našeg sistema“.

DJB: Sastanak ilustruje raspad demokratskog sistema

Pokret Dosta je bilo ocenio je da je sastanak vlasti i opozicije na FPN-u „ilustruje sav raspad demokratskog parlamentarnog sistema u Srbiji“, te da je jedini forum za raspravu o načinu ispunjenja opozicionih uslova Narodna skupština.

Sergej Trifunović: Prvi put za sedam godina da vlast razgovara

„U svakom slučaju, ovo je prvi put za sedam dugih godina da su predstavnici vlasti uopšte seli sa predstavnicima opozicije da razgovaraju o BILO ČEMU. Značajan napredak, mislim da će Vučić uskoro dobiti neku kolajnu iz oblasti demokratije“, napisao je na Tviteru Sergej Trifunović, poznati glumac i lider PSG.

NSP: Narušen suverenitet Srbije

„Sastankom dela vlasti i opozicije, a na inicijativu Fonda za otvoreno društvo čiji je osnivač DŽordž Soros ozbiljno je narušen politički suverenitet. Velika je neodgovornost pokazati domaćoj i međunarodnoj javnosti da su liberalna Amerika i Soros jedini autoritet koji može da za isti sto dovede navodno ljute protivnike“, tvrdi se u saopštenju Narodnog slobodarskog pokreta Miroslava Parovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari