O mogućim mitinzima posle vanrednog stanja: Nije virus fleka da nestane 1Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Aleksandar Vučić popušta sa vanrednim stanjem zato što mu se žuri da obavi izbore u junu mesecu, a izbore ne možete da obavljate bez predizborne kampanje.

Ja ne znam kako će oni organizovati kampanju, zato što je naš predsednik prepun iznenađenja svih ovih godina, a pogotovo ove godine sa vanrednim stanjem – kaže za Danas Sanda Rašković Ivić, potpredsednica Narodne stranke, sa kojom razgovaramo o tome da li će uopšte biti predizbornih skupova po okončanju vanrednog stanja, te da li je neophodno da se oni organizuju na otvorenom prostoru, uz poštovanje distance, maske i rukavice.

O mogućim mitinzima posle vanrednog stanja: Nije virus fleka da nestane 2

Rašković Ivić, koja je kao lekarka slušala epidemiologiju kao predmet na Medicinskom fakultetu, ističe da ni u kom slučaju ne bi smeli da se organizuju skupovi čak i na otvorenom, a još manje da se ljudi u autobusima „vozikaju“ po Srbiji kako bi skandirali i aplaudirali.

– Ne možete imati vanredno stanje krajem aprila, a da za mesec dana započnete predizbornu kampanju. Nije virus fleka koju vi poprskate pa skinete i nje više nema – ukazuje Rašković Ivić.

Na pitanje da li su u Narodnoj stranci već razmatrali strategiju delovanja po ukidanju vanrednog stanja, ona odgovara da će ta partija svakako izraziti svoje stavove o tome kako je vanredno stanje izgledalo i da li je moralo da se sprovodi na ovakav način.

– Naravno da nije. Mi smo u toku vanrednog stanja, birajući reči, bili kritični. Kada je stanje ovakvo kakvo jeste, naprosto nemate ni alata, a negde nije ni u redu da „ujedate“ i da kritikujete. Predsednik je obećao da će opoziciji odgovoriti na sva pitanja. To znači da nam sledi neviđeno vređanje. E pa, sad, „i mi konja za trku imamo“. Mi nećemo vređati, ali ćemo argumentovano izneti sve primedbe, od načina uvođenja vanrednog stanja, preko vanrednog stanja kao takvog i populističkih ekonomskih mera koje on (Vučić) sprovodi. Tu mislim na 4.000 dinara za penzionere, kao i na 100 evra svakom punoletnom stanovniku Srbije – naglašava Rašković Ivić.

Nebojši Krstiću, marketinškom stručnjaku i lekaru po obrazovanju, takođe smo postavili pitanje o potencijalnom održavanju predizbornih mitinga. On je kratko odgovorio da ne zna kako će izgledati kampanja jer ne zna koliko će trajati epidemija, kakve će biti finalne posledice i kad će biti izbori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari