O priključenju Tadića se nikada nije ozbiljno razmišljalo 1Foto: FoNet/ Marija Đoković

Socijaldemokratska stranka Borisa Tadića, kako sada stvari stoje, neće biti deo budućeg opozicionog Saveza za Srbiju, niti se u Savezu, prema saznanjima Danasa, ozbiljno razgovaralo o tome da pozovu Tadića na razgovor o tome.

Da Tadić neće u Savez, na kojem od beogradskih izbora radi Dragan Đilas, bivši gradonačelnik Beograda, može se zaključiti iz njegove izjave da sumnja u ujedinjenje celokupne opozicije u Savez i njegove ocene da bi opozicija imala veće šanse ukoliko bi se formirala dva bloka, proevropski i blok koji bi okupio stranke i pokrete koje imaju jasan antievropski i tradicionalistički koncept. Ujedinjavanje opozicionih organizacija čiji se stavovi razlikuju, Tadić je opisao kao stavljanje u istu korpu baba i žaba, što, kako je ocenio, nije dobro.

Želju, ali ni planove o tome da im se Tadić priključi, kako nezvanično saznajemo od izvora bliskih Savezu, nemaju ni lideri članica budućeg saveza. Prema rečima naših izvora, mogućnost da se sa SDS razgovara o udruživanju se razmatrala, ali pre nekoliko meseci, kada je ideja o objedinjavanju bila u povoju. Do ozbiljnih razgovora nikada nije došlo, a poslednjih meseci, kada je formiranje Saveza odmaklo i kada su u završnoj fazi osnivački dokumenti, niko više ne pominje SDS kao partiju koja bi mogla da im se priključi, navode naši sagovornici.

Juče nismo uspeli da dobijemo odgovor od Đilasa da li planira da sa Tadićem razgovara o uključivanju SDS, s obzirom na to da je Tadić, čini se, poslao signal da je spreman da razgovara. Tadić je rekao da će o pristupu SDS u Savez za Srbiju razgovarati za zajedničkim stolom, a ne preko medija. On kaže da razgovori o tome nisu vođeni i da je sve ideje Saveza za Srbiju pročitao u medijima.

Tadić je, kako prenose mediji, ocenio da i kada bi Savez uspeo u svom cilju, u pobedi nad aktuelnim režimom Aleksandra Vučića, u narednom periodu bi došlo do političkih sukoba koji bi doveli do gubljena poverenja među građanima i novih podela.

Borko Stefanović, lider Levice Srbije, koja će biti deo Saveza, komentarišući ovu Tadićevu ocenu, za Danas kaže da osnovni cilj SzS nije samo promena ove vlasti već promena sistema, stanja u privredi, medijima, izbornim uslovima, radnom zakonodavstvu, donošenje zakona o poreklu imovine i uvođenje specijalnih tužioca za visoki kriminal i korupciju.

– SzS će imati jasnu programsku platformu i nikako se ne okupljamo jedino zbog smene vlasti već želimo prelaznu Vladu koja bi za godinu dana uvela red i zakon u Srbiju, kao i preduslove za normalnu i slobodnu izbornu borbu. Mislim da je mesto SDS u ovom Savezu. Postoji velik broj tema na kojima se svi slažemo u Savezu u nastajanju. Normalno je da nakon smene ovog režima svaka stranka na slobodnim izborima kandiduje svoje programe i posebnosti i da Savez time završi svoju ulogu. Ali do tad je potrebno razlike po strani – smatra Stefanović. Kako dodaje, „kad se borimo sa diktaturom i opštim lopovlukom ovog režima, nije racionalno ni razmišljati ko je za EU a ko nije. To ni građane ne zanima više“.

– To je proces koji će trajati i koji ima svoj tok a ishod deluje sve manje povoljan po Zapadni Balkan. Pitanje poglavlja i EU integracija će rešavati službenici i birokrate, učesnici seminara. Ako uopšte i bude povoljnog ishoda zbog stava EU prema nama. To uopšte nije i ne može biti linija podela u opoziciji, kad nam uveliko gori kuća – zaključuje Stefanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari