Obradović: Tražimo smenu Dijane Hrkalović 1Foto: FoNet/ Nenad Đorđević

Savez za Srbiju ubuduće neće izlaziti na izbore, ni na republičke ni na lokalne, niti će priznavati da se izbori u zemlji održavaju, sve dok vlast ne ispuni zajedničke uslove opozicije za fer i demokratske izbore.

Do tada Savez poziva građane na proteste svake subote i veruje da će oni imati efekta na režim da omogući fer i pošteno glasanje.

– Jasno je da su svi budući izbori nemogući i da mi kao opozicija koja se ujedinila oko zahteva za fer i demokratske izbore više ne priznajemo nijedne izbore u Srbiji i na njih nećemo izlaziti – istakao je Nebojša Zelenović, predsedavajući Saveza za Srbiju, na jučerašnjoj konferenciji za novinare na kojoj su predočene zabeležene nepravilnosti na proteklim lokalnim izborima u Lučanima. Lideri Savez za Srbiju pozivaju građane na proteste i najavljuju prvi naredni za subotu, 22. decembar.

Na pitanje novinara na koji način će opozicija osim bojkota izbora i protesta pritisnuti vlast i koji je dugoročan plan, odgovoreno je da će se protestovati svake subote. Jedan od lidera SZS Dragan Đilas je na opasku novinara da to može biti bez efekta optimistično rekao da će se efekat videti.

Vuk Jeremić, predsednik Narodne stranke, članice SZS, u kontekstu dugoročnog plana, naveo je da će 2019. ili doći do sporazuma o Kosovu za koji se aktuelna srpska vlast zalaže ili neće. On je naglasio da do sporazuma ne može doći bez republičkog izbornog procesa. Prema njegovoj oceni, bez učešća opozicije u parlamentu sporazum o Kosovu neće imati legitimitet koji je neophodan međunarodnoj zajednici da bi se „završila ta stvar oko Kosova, na način na koji je to ova vlast obećala“. Jeremić ukazuje da će tada „aktivno stanje biti neodrživo“ i da će morati da dođe do promene okolnosti.

Boško Obradović, lider Dveri, takođe članice SZS, istakao je da je kampanja u Lučanima bila vrhunac diktature i strahovlade SNS i da je SZS na tim izborima učestvovao da bi dokumentovao i predstavio kompletne izborne neregularnosti. Obradović je naveo da opozicija traži smenu državne sekretarke Ministarstva unutrašnjih poslova Dijane Hrkalović, koja je u vreme izbora bila u Lučanima, „jer je nedopustivo da mafija ima državnog sekretara u Vladi Srbije“. Prema njegovim rečima, tokom izbora u toj opštini suspendovan je Zakon o policiji, jer Hrkalović nema ovlašćenja da preuzme upravljanje policijskom stanicom, te da je policija bila pod „paralelnim strukturama naprednjačke vlasti“. Obradović smatra da je Hrkalović, koja je prema njegovim rečima bila dva dana u policijskoj stanici u Lučanima, došla u Lučane da bi rukovodila progonom i hapšenjem opozicionih aktivista, jer se opozicija prvi put organizovano suprotstavila izbornoj krađi u izbornom danu.

Obradović je naveo da je u Lučanima bilo mnogo nepravilnosti, pre svega zbog džipova bez tablica u kojima su bili ljudi koji su vršili pritisak na birače i imali paralelne spiskove. Prema njegovim rečima, svaku nepravilnost opozicija je prijavljivala biračkim odborima ali i policiji koja nije izlazila na teren već je one koji su neregularnosti prijavljivali privodila.

Bela knjiga nepravilnosti na više adresa

U SZS najavljuju krivične prijave zbog nereagovanja policije na prijavljene neregularnosti. Predsedavajući SZS Nebojša Zelenović je naveo da će „bela knjiga“ s krunskim dokazima izbornih neregularnosti biti upućena svim nadležnim telima, parlamentu EU, Savetu Evrope i svim stranim ambasadama.

Bez odricanja od mandata u Lučanima

U SZS je Danasu rečeno da bez obzira na to što u ovom savezu ne priznaju izbore i što su zabeležili velik broj nepravilnosti, ne odustaju od svoja četiri osvojena mandata u Skupštini opštine Lučani. Kako nam je rečeno, odbornici te opozicione grupacije samoinicijativno i spontano napuštaju rad lokalnih parlamenata, ali ne u potpunosti, već izlaze sa sednica kako se ne bi dao legitimitet usvajanju lokalnih budžeta.

Pretnje Zelenoviću na Fejsbuku

Na Fejsbuk stranici „Oslobodimo Šabac“ upućene su pretnje Nebojši Zelenoviću koje su konkretan poziv na linč, prenosi SZS u saopštenju. Milan Ristić, korisnik Fejsbuka i posetilac stranice, naveo je adresu na kojoj stanuje gradonačelnik Šapca sa porodicom i pozvao ostale korisnike ove društvene mreže da se okupe ispred zgrade i „oteraju“ ga iz grada, što je nedvosmislen poziv na nasilje.

Na istoj stranici, otvoren poziv na nasilje između ostalih odobrava i odbornik Srpske napredne stranke u Skupštini grada Šapca Goran Mijailović pozivajući na danonoćnu blokadu stana u kom živi gradonačelnik sa svojom porodicom. Poziv na protest ispred zgrade u kojoj živi gradonačelnik sa porodicom uputio je i aktivista GO SNS Šabac Mladen Čolić, dodaje se u saopštenju SZS. Smatrajući da je ovim ugrožena bezbednost njegove porodice i njegova lična bezbednost, gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović je uputio dopis Posebnom tužilaštvu za borbu protiv visokotehnološkog kriminala, tražeći da reaguje, navodi SZS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari