Odbornici Saveza za Srbiju napustili sednicu užičke skupštine 1Foto: N.Kovačević

Odbornici stranaka koje čine Savez za Srbiju su napustili današnju sednicu užičke skupštine, jer je odbijen njihov predlog da se u dnevni red uvrsti Deklaracija o sobodnim izborima i medijima u Srbiji.

„Deklaracijom je predviđeno da zatražimo od predsednika vlade i predsednika države da se stvore fer uslovi za demokratske izbore, tako što će se izmeniti svi izborni zakoni i stvoriti medijski uslovi za ravnopravnu zastupljenost svih stranka“, objasnio je Slobodan Pajović u ime odbornika DS.

„Ako se to ne desi u najkraćem mogućem roku“, rekao Pajović, „besmisleno je raspisivati izbore“, a potom dodao da će „odbornici DS, ukoliko se deklaracija na uvrsti u dnevni red, napustiti sednicu“.

Branislav Mitrović (Pozitivno Užice), predsednik užičke skupštine, u kojoj većinu ima koalicija oko naprednjaka, odbio je da stavi predlog na glasanje jer, kako je objasnio, nije u skladu sa Poslovnikom o radu Skupštine grada.

„Nemamo predlog deklaracije, a na sastanku šefova odborničkih grupa nismo imali priliku da saznamo o čemu se radi, kako bismo pripremili bilo kakvu deklaraciju“, rekao je Mitrović.

Pajović je, kasnije, novinarima najavio da će tekst tog dokumenta biti pripremljen i ponuđen skupštini na usvajanje na narednoj sednici.

Odbijen je i predlog odbornika LDP Đorđa Milićevića da se u dnevni red uvrsti predlog o ukidanju instituta odborničkih pitanja jer mu, kako je rekao, nisu dostavljeni podaci o tome „koliko zaposlenih u javnom sektoru grada nije radilo određenog dana“, aludirajući na nedavni miting Aleksandra Vučića u Beogradu.

– Očigledno je da ne želite da javnost zna ono što vi ne želite da sazna“, rekao je Milićević“, na šta je reagovao Mitrović i naveo da su Milićeviću „stručne službe dostavile tumačenje poverenika sa jasnim odgovorom“.

Nakon što su odbornici Saveza za Srbiju napustili sednicu, skupštinska većina je, između ostalog, usvojila završni račun budžeta za 2018. i izveštaj o kontroli DRI za tu godinu.

Uz navode da su prihodi u budžetu, nakon dva rebalansa, bili 3,02 milijarde a rashodi 2,76 milijarde dinara, Miodrag Petković (SNS), gradski većnik zadužen za finansije, rekao je da su prihodi izvršeni sa 95,6 odsto, a rashodi sa 91,2 odsto.

„Užice ima manje nepravilnosti, uočenih od DRI, nego druge lokalne samouprave, ali to ne treba da nas uljuljka“, rekao je Petković i naveo da osim DRI, nije bilo druge eksterne kontrole užičkog budžeta.

 

Fotografija: Skupština Užica/Foto:N.Kovačević

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari