Opozicija ponovo iznosi probleme, vlast ignoriše, stranci samo slušaju 1Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/MO

Iako će zaključci međustranačkog dijaloga vlasti i opozicije o unapređenju izbornih uslova a uz posredovanje delegacije Evropskog parlamenta, prema agnedi, biti doneti danas, u subotu pre podne drugog dana ovih razgovora, nešto je već bilo jasno i juče na početku.

Opozicija ponovo iznosi probleme, vlast ih ponovo ignoriše i relativizuje, a posrednici Tanja Fajon, Vladimir Bilčik i Knut Flakenštajn samo slušaju.

Dok se opoziciji žuri, ali mora da pristane na prekid dijaloga zbog letnje pauze u radu evropejaca, rokovi za postizanje dogovora ne postoje, što se posrednika iz Evrope tiče.

Oni planiraju da rargovore nastave tek sredinom septembra.

Postoji samo njihova želja da se on postigne pre izbora 2022, kako su prekli pilikom susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Takođe, oni su u Beograd, posle 18 meseci zbog pandemije, došli bez rešenja, koja, kako kažu, zavise od političkih aktera ovde, i ovim, čini se, jasno stavili do znanja da se od njih ne očekuje ništa konkretno, a verovatno ni pritisak na vlast.

Dijalog, održan u Palati Srbija, za velikim okruglim stolom, koji su, prema našim nezvaničnim saznanjima tražili evropejci kako bi se svi osećali ravnopravno, ličio je na celodnevni seminar, sa više desetina opozicionih učesnika.

Mnogi su ovaj poziv shvatili ozbiljno i pred vlast i posrednike izneli probleme sa kojima se opozicija sreće, ali i rešenja za njih, iako svesni da vlast nije spremna da ih primeni.

S druge strane, vladajući SNS je na razgovore poslao poslanike Vladimira Orlića, Sandru Božić i Marijana Rističevića, što u mnogome govori o tome s kojom ozbiljnošću prilazi ovom procesu.

U petak su glavna tema razgovara bili mediji, i načini na koje bi opozicija trebalo da bude više zastupljena u programu javnih servisa.

Međutim, do zaključenja ovog izdanja Danasa dve medisjke sesija razgovora nisu bile gotove.

Pavle Grbović, predsednik Pokreta slobodnih građana, za Danas je naveo da je opozicija za temu medija spremila ozbiljnu dokumentaciju sa egzaktnim podacima i činjenicama o kojima se ne da raspravljati jer su jasno merljive.

On je posle završene prve sesije naveo da se opozicija držala ozbiljno i odgovorno, dok je vlast iznosila uvrede na račun političkih aktera i medija i ceo proces i probleme relativizovala.

– Opozicija je imala ujednačena izlaganja. Tražimo već poznato a to je da se oslobode mediji za drugačje mišljenje i da se stane sa pritiscima na birače. Svaki relevantan medijski i politički akter je bio pomenut uz neverovtne optužbe i tvrdnje koje ne priliče nikome. Ali to nas neće omesti jer se nećemo upuštati u to blato– rekao nam je Grbović.

Uspeh dijaloga, prema njegovim rečima, zavisi od odgovornosti vlasti, koju do sad nije pokazala, i motivacije posrednika koja nije još dovoljno vidljiva.

Vladimir Orlić, poslnik SNS je novinarima rekao da je delagcija SNS posrednicima ukazala na to da je opozicija izašla na prošlogodišnje izbore, od lokala do parlamenta, te da problem opozicije „nisu ozbirni uslovi nego što na izborima nemaju šta da očekuju i traže“.

Profesor Filozofskog fakulteta Ognjen Radonjić za Danas kaže da o ovim razgovorima misli isto što i o onima iz avgusta 2019.

– Naime, predmet dijaloga je nešto što bi trebalo da se podrazumeva i što bi trebalo da predstavlja jednu od osnovnih tekovina demokratije – slobodni i pošteni izbori. I upravo, u tome da bi izbori trebalo da budu slobodni i pošteni, krije se i odgovor na pitanje zašto smatram da je ovaj dijalog fingiran – sva moć ove vlasti se oslanja na poništavanje sloboda i korupciju. Ukoliki bi se vlast odrekla medijskog mraka i korupcije urušila bi svoje temelje – ukazuje Radonjić.

Kao dodaje, iz perspektive Evrope, ovaj posao se samo odrađuje „ pošto su njihovi prioriteti regionalna politička stabilnost i zaštita njihovih finansijskih interesa.

– Što se opozicije tiče, ona mi deluje neorganizovano i dezorijentisano. Od najavljivanja predizbora, pa do njihovog jedinstvenog predstavnika na ovim pregovorima došli su do toga da svako izlazi za sebe bez jasne vizije šta oni očekuju da mogu da dobiju kroz ovaj proces. Da zaključim, zamajavanje naroda koji grca u siromaštvu i nepravdi – zaključuje radonjić.

I profesorka Biljana Stojković, članica Skupštine slobodne Srbije, za naš list kaže da je Aleksandar Vučić uspeo u onome što je hteo, a to je da obesmisli pregovore i ponizi opoziciju.

– Sastav njegove delegacije je skandalozan i jasno pokazuje koliko ima poštovanja i prema evroparlamentarcima. Konačno i opozicija je pokazala sopstvenu neozbiljnost. Pojavljuju se sa brojnim glasovima, kao aštimovani orkestar, a takvog će kvaliteta biti i njihov prijem u ovim pregovorima. Vlast nije doživela nito jedan ozbiljan pritisak od strane opozicije da bi morala makar malo da uozbilji pregovore – smatra Stojković.

A Raša Nedeljkov, programski direkto Crte, za naš list navodi da nema utisak o dijalogu budući da je javnost iz njega isključena i da nema informacija o cemu se razgovara.

– Problem je što je javnost u potpunosti isključena, a time i šansa da se do kraja brani javni interes, greška koja je napravljena u prethodnim pokušajima. Konačno, problem je i činjenica da nije jasno ko je „vlasnik“ procesa i ko je odgovoran za sprovođenje potencijalnih dogovora – kaže Nedeljkov.

Sastankom je predsedavao predsednik Skupštine i lider SPS, Ivica Dačića, a tu je bio i njegov stranački kolega Veljko Odalović.

Iz Udružena opozicija Srbije, bili su Vuk Jeremić, Stefan Jovanović, Slobodan Samardžić, Lidija Martinović, Đorđe Vukadinović.

Stranku slobode i pravde, Dragana Đilasa, zastupao je generalni sekretar Ljuban Panić, a incijativu Ne davimo Beograd profesor sa FPN Đorđe Pavićević.

Tu su bili i predsednik DS Zoran Lutovac, lider Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović, kao i lider SDS Boris Tadić i lider Nove stranke Aris Movsesijan.

Na sastanku učestvuju i lideri pokreta Dosta je bilo i Dveri, Saša Radulović i Boško Obradović, a tu su još i narodni poslanik Muamer Zukorilić, predsednik LSV, Nenad Čanak, kao i bivši ministar i predsednik Socijaldemokratske partije, Rasim Ljajić.

Savez vojvođanskih Mađara predstavljala je Elivra Kovač.

Razgovor sa predsednikom

Sa delegacijom EP juče je razgovaro i Aleksandar Vučić kao predsednik države, budući da je više puta naveo da sa „strancima“ u ovom dijalogu može da razgovara samo na državnom nivou. Kako je saopšteno iz predsednikovog kabineta, članovi delegacije su dosadašnji dijalog ocenili kao veoma konstruktivan, dok je on naveo da su “racionalni i pragmatični predlozi koji bi unapredili izborne uslove dobrodošli i da suština razgovora jeste da se čuju sugestije svih strana, bez uslovljavanja, kako bi se na adekvatan i konstruktivan način stvorila atmosfera poverenja uz ozbiljan i odgovoran pristup svih političkih aktera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari