Opozicija se još dogovara oko izbornih uslova sa kojima će pred vlast 1Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Opozicija se još u potpunosti nije usaglasila oko liste zahteva za ostvarivanje fer i demokratskih izbornih uslova sa kojima će izaći pred vlast.

Prema našim saznanjima, do konačnog usaglašavanja i objave zajedničkih uslova moglo bi možda da dođe sledeće nedelje, jer je oko 90 odsto teksta koji je napisala Radna grupa do sada usaglašeno.

Predstavnici opozicionih stranka, pokreta i grupa građana sastali su se sastali 12. oktobra i „na okruglom stolu“ dogovorili da pred vlast izađu sa usaglašenom listom uslova koje nadležni treba da ispune kako bi se naredni izbori održali u fer uslovima. Od tada je prošlo već mesec i po dana, iako je dogovor bio da će zahtevi opozicije biti usaglašeni najkasnije za 30 dana. Kako nam kažu naši sagovornici sa opozicione scene, trenutno se radi na četvrtoj verziji teksta koji je sastavila radna grupa, a proces teče sporo jer je veliki broj onih koji treba da aminuju konačni ishod.

Izvori Danasa navode da je trenutno postignuta saglasnost oko tri najvažnije, odnosno, ključne tačke, a to su sloboda medija, kontrola izbora i sankcionisanje svih nepravilnosti u izbornom procesu. Kako nam je objašnjeno, u sklopu ove tri glavne tačke biće postavljeni konkretni zahtevi prema vlasti. Dogovor, kako nam je rečeno, treba postići i oko toga kome će zahtevi opozicije sve biti poslati.

Javnosti još nije poznato koji su naredni koraci opozicionih stranaka, pokreta i grupa građana ako vlast, kako što se očekuje, ostane gluva i nema na udruženi stav onih koji ne misle kao ona. Jedna od mogućnosti je da na narednim izborima opozicija ne učestvuje na izborima i na taj način im ne da legitimitet, ali oko toga nije postignuta saglasnost. Kako je Danas već pisao stav političkih analitičara je da bojkot može biti plodotvoran samo ako u njemu učestvuju sve partije u opoziciji, bez izuzetka. To je, čini se teško postići, jer kako je na gore pomenutom okruglom stolu primetio lider Nove stranke Zoran Živković, vlast je i do sada više puta pokazala da joj nije nikakav problem da napravi niz kvazi opozicionih lista koje će ispuniti izbornu formu nadmetanja pozicije i opozicije. Prema nekim tumačenjima, vlast se upravo najviše i plaši pravog bojkota opozicije koji bi registrovala i međunarodna zajednica, ali pitanje je ima li opozicija snage da se u bojkotu udruži.

Da je do zajedničkog stava veoma teško doći pokazuju i odluke glavnih opozicionih aktera o izlasku ili ne na lokalnim izborima u Lučanima, Kuli. Kladovu i Doljevcu raspisanih za 16. decembar. Pokret slobodnih građana odlučio je da zbog nepostojanja fer i demokratskih izbornih uslova ne izađe na izbore u Lučanima, dok je Savez za Srbiju odlučio da na njih izađe, a bojkotuje izbore u ostale tri opštine jer smatra da su vanredni izbori veštački, bez osnova i kršenjem zakonskih odrednica raspisani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari