Srđan Marković u Urgentnom centru Foto: #1od5miliona

Kako se podseća u saopštenju, Marković je napadnut od strane obezbeđenja predsednika države kod zgrade Predsedništva u završnici večerašnjeg protesta.

Razlog je, navode iz „1 od 5 miliona“, neispoštovani dogovar i bahaćenje obezbeđenja predsednika Aleksandra Vučića.

On je u Urgentni odveden posle obilnog povraćanja i nesvestice, a trenutno je svestan i čeka prijem kod lekara, dodaje se u saopštenju.

Vanredna konferencija za štampu zakazana je za sutra u 12 časova ispred zgrade Predsedništva.

Savez za Srbiju: Hitno identifikovati napadače

Večerašnji protest „1 od 5 miliona“ u Beogradu Foto: N1

Savez za Srbiju osudio je ovaj incident i zatražio da se hitno identifikuju oni koji su napali demonstrante, koji su u skladu sa prethodnim dogovorom sa policijom hteli da ispred zgrade Predsedništva ostave preporuke i zaključke ekspertskog tima protesta 1 od 5 miliona.

Kako se navodi u saopštenju, ako su u pitanju pripadnici MUP-a u civilu, oni i te kako znaju da pesnice nisu zakonom predviđene sredstvo za odbranu prostora oko zgrade Predsedništva.

„Pesnice u obračunima koriste kriminalci i huligani, što su večerašnjim aktom postali ljudi koji su se na taj način obračunali sa demonstrantima“, navode iz SZS-a.

Ukoliko je reč o pripadnicima Vojske Srbije koji obezbeđuju predsednika države, dodaje SZS, onda ceo događaj predstavlja prvi izlazak vojske na ulicu posle 9. marta 1991. godine.

„Postavlja se pitanje koliko smo daleko od Miloševićevog scenarija izvođenja tenkova na građane koji demonstriraju boreći se za slobodu i demokratiju. Javnost ima pravo da dobije informaciju ko su lica koja su pretukla učesnike protesta. Obaveza državnih organa je da protiv njih pokrenu zakonom predviđeni postupak“, zaključuju oni.

Povezani tekstovi