Protest "1 od 5 miliona": Guranje demonstranata i obezbeđenja kod Predsedništva 1Foto: Beta/Luka Filipović (Arhiva)

Tročlana delegacija organizatora protesta „Jedan od pet miliona“ ostavila je večeras na ulazu zgrade Predsedništva Srbije u centru Beograda spisak zahteva koje je potrebno ispuniti kako bi izbori bili fer.

Delegacija je najavila da je 1. septembar rok da se to učini, ili će uslediti bojkot izbora.

Prethodno je delegacija probala da uđe, ali je kod ograde koja okružuje Predsedništvo zaustavljena mimo kako je rekao, jedan od organizatora protesta, Srđan Marković dogovora sa obezbeđenjem da će to biti moguće.

Nakon toga su učesnici protesta probali da uklone ogradu, ali je utrčalo brojno obezbeđenje u civilu kako bi sprečilo da se to desi tako da je došlo do međusobnog guranja.

Protest "1 od 5 miliona": Guranje demonstranata i obezbeđenja kod Predsedništva 2
Foto: N1

U napetoj atmosferi u kojoj je došlo do međusobnog guranja učesnici protesta su zaustavljeni kod ograde koju su u znak protesta drmali i vikali „sluge režima“.

Uskoro nakon toga delegaciji protesta dozvoljeno je da dođu do zgrade Predsedništva i tu ostave dokument.

Studenti iz udruženja „1 od 5 miliona“ saopštili su večeras da je za incident kod zgrade Predsedništva koji se dogodio na samom kraju protesta krivo obezbeđenje Predsedništva.

„Organizatori protesta #1od5miliona su pregovarali sa nadležnim organima pred sam protest večeras, 10. avgusta kako bi omogućili tročlanoj delegaciji studenata da na stepenice predsehttps://www.danas.rs/politika/organizator-protesta-1-od-5-miliona-zavrsio-u-urgentnom-centru/dništva ostave dokument na kome se nalaze 42. tačke Stručnog tima protesta #1od5miliona, koje predstavljaju crvenu liniju bez čije implementacije do 1. septembra neće biti izbora. Pred sam dolazak delegacije koju su činili napadnuti student Srđan Marković, studentkinja Valentina Reković i fotograf, obezbeđenje je zabranilo prilazak zgradi nasuprot prethodno dogovorenom“, navodi se u saopštenju.

Kako dodaju, studentima je pred sam prilazak zgradi zabranjen ulazak, bez obzira na ranije dogovorene i uredno prijavljene akcije.

Stoga veruju da konflikt koji je nastao nije bio prouzrokovan nikakvim delovanjem studenata organizatora „već neefikasnim i bahatim ponašanjem predsednika Srbije Aleksandra Vučića i obezbeđenja zgrade Predsedništva“.

„Želimo samo da napomenemo da su ovom prilikom pripadnici Kobri, specijalne jedinice vojske Srbije, prekršili okvir svojih zakonskih ovlašćenja koji nalaže da im je dozvoljena upotreba sile samo unutar zgrade Predsedništva i da je ovo trenutak kada je specijalna jedinica vojske krenula da neovlašćeno primenjuje silu nad građanima Srbije“, navode iz „1 od 5 miliona“.

Neposredno pre ovog incidenta, kada je protestna kolona stigla do zgrade Predsedništva, aktivisti protesta podelili su učesnicima toalet papir koji je zatim bačen na zgradu Predsedništva.

Protest "1 od 5 miliona": Guranje demonstranata i obezbeđenja kod Predsedništva 3
Foto: Tviter/ BBC na srpskom

„Ovako ćemo obrisati sve tvoje laži i manipualcije Vučiću. Umesto da budeš predsednik svih građana ti ih deliš“, rekao je jedan od organizatora protesta Srđan Marković.

Na kraju večerašnjeg protesta on je zahvalio svim učesnicima na hrabrosti i pozvao građane bez obzira da li su leva ili desna politička opcija da se zajedno izbore.

„Nećemo bežati, idemo do kraja“, poručio je Marković ponovivši da 1. septembra sledi bojkot izbora ako se ne ispune uslovi za fer izbore.

Desimir Stojanov iz sela Rakita kod Babušnice, koji vodi akciju protiv izgradnje mini hidroelektrane u tom mestu, ukorio je, na početku protesta, Beograđane što nisu došli u većem broju na protest, jer ovo što vlast radi „ne liči na državu“.

Protest "1 od 5 miliona": Guranje demonstranata i obezbeđenja kod Predsedništva 4
Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Osilili su se, narodu otimaju reke, to ni Turci nisu radili, ukazao je on.

Aktivistkinja pokreta za odbranu Košutnjaka Gorana Ilić istakla je. govoreći sa kamiona, da je gradilište u tom beogradskom parku i šumi bez dokumentacije, ali nadležni ne reaguuju, a izostala je i javna rasprava o tome da se park pretvori u građevinsko zemljište.

Glumac Branislav Lečić, formalni domaćin protesta „1 od 5 miliona“ poručio je vlasti da se nacionalna dobra ne mogu uzurpirati i da će protesti trajati „sve dok se ne uspostavi sistem koji će raditi za građane“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari