"Otvoren um i konstruktivni pristup" 1Đorđe Vukadinović Foto: FoNet/Aleksandar Levajković

Od saradnika izvestioca za Srbiju EP Vladimira Bilčika kao ni u kabinetu šefice Delegacije EP za odnose sa Srbijom Tanje Fajon naš list nije dobio odgovor na pitanje kako komentarišu otvoreno pismo Inicijative Ne davimo Beograd evroparlamentarcima, u kojem se ističe da „ljudska prava i slobode u Srbiji ne postoje“ i poslanici EP se pozivaju da ne učestvuju u pregovorima o izbornim uslovima „dok traju napadi i pritisci na slobodne medije i aktiviste“.

Kako nam je rečeno, Bilčik i Fajon neće davati izjave do kraja međustranačkog dijaloga. Ipak, njih dvoje napisali su zajednički autorski tekst koji je juče objavljen u Blicu, u kojem se, između ostalog, ističe: „Da bi se postigao značajan napredak uoči izbora, i Vlada i opozicija treba da se angažuju otvorenog uma i konstruktivnim pristupom.“

Bilčik i Fajon smatraju da se „prioritet mora dati inicijativama koje će dovesti do toga da izborni dan protekne glatko, poput obuke za izborne činovnike ili veće tačnosti i transparentnosti biračkog spiska, i osigurati ravnopravne uslove za sve političke snage tokom kampanje“. Oni napominju da „opozicija takođe ima odgovornost da se uključi u dijalog sa Vladom… ukratko, i Vlada i opozicija moraju ozbiljno da se uključe i dogovore inicijative za poboljšanje uslova, posebno jednak pristup medijima“.

Sem poslanika opozicije okupljenih u Savezu za Srbiju, juče su i poslanici Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja, najavili da neće učestvovati, jer „dijalog vode stranci“.

Dijalogu će prisustvovati vladajuća Srpska napredna stranka, te predstavnici stranaka manjina, kao i onih koje nisu u vlasti, ali se protive proglašenju bojkota.

Učešće u razgovorima najavio je i Đorđe Vukadinović, samostalni poslanik, koji je objasnio da želi da doprinese smirivanju tenzija i da nije vreme da se političari igraju jarca na brvnu s obzirom da je društvo u ozbiljnom problemu. On je rekao da „nije u redu i nije normalno da pored živog parlamenta i predsednice skupštine dva bivša člana evropskog parlamenta posreduju između vlasti i opozicije, kao i da je to indikator ozbiljne krize“.

„Treba da se razgovara, narodna Skupština je mesto gde treba da se ti razgovori vode, a to što treba da dođu strani predstavnici da nas privedu dijalogu držeći nas kao dečicu za ruke, ili za uši, govori koliko atmosfera u društvu nije normalna“, rekao je Vukadinović i dodao da ukoliko nema dijaloga u Skupštini on se izliva na ulice, sa posledicama kakve za sada možemo da vidimo preko televizija iz drugih zemalja u svetu, „ali nikada se ne zna kada može da se prelije i na naše okruženje“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari