Paunović bi mogao da bude zamenik Lutovcu 1Foto: Medija centar

Saša Paunović, novi potpredsednik Demokratske stranke i predsednik opštine Paraćin, mogao bi da bude novi zamenik predsednika DS, rekli su Danasu izvori bliski novom rukovodstvu ove partije.

Ipak, prema rečima naših izvora, Zoran Lutovac, novi lider demokrata, još uvek nije doneo konačnu odluku, te se ostavlja mogućnost da na toj funkciji bude neki drugi potpredsednik, Aleksandra Jerkov, Dejan Nikolić, Dragoslav Šumarac, Dejan Nikolić ili Dragana Rakić.

U svakom slučaju, Lutovac može da razmisli do nove sednice Glavnog odbora, koja bi prema našim saznanjima mogla da bude održana 16. ili 17. juna. Uz predlog o svom zameniku, Lutovac će Glavnom odboru sledeći stranačka dokumenta i pravila za novog predsednika Izvršnog odbora predložiti Dušana Kostadinović, koji će na toj funkciji zameniti Radoslava Milojičića Kenu.

Kada je reč o bivšem predsedniku DS Draganu Šutanovcu, on prema našim saznanjima ostaje samo član stranke.

Posle izbora novog stranačkog rukovodstva na izbornoj skupštini DS 2. juna, u DS sledi formiranje važnih organa, a jedan od najvažnijih je Izvršni odbor, čiji članovi između ostalog operativno na terenu sprovode u delo odluke Glavnog odbora i Predsedništva, odlučuju o pitanjima organizacije rada partije, prate, analiziraju i usklađuju rad lokalnih organa i organa lokalne samouprave i predlažu mere nadležnim stranačkim organima.

Posle gotovo izvesnog izbora Kostadinovića za predsednika IO on će imenovati članove tog tela. Kostadinović je u kampanji bio šef Lutovčevog izbornog štaba, zamenik je gradonačelnika Šapca, a u stranci je predsednik Gradskog odbora DS u Šapcu. Biran je za odbornika u Skupštini grada Šapca u dva mandata, 2008. i 2012, a na funkciju pomoćnika gradonačelnika postavljen je 2012. dok je 2014. izabran je za člana Gradskog veća grada Šapca.

Jedno od novih lica izabranih na proteklim izborima u DS je i Mirjana Rašević, koja će ubuduće, umesto Lutovca, biti predsednica Političkog saveta DS. Ona je bila kandidat Lutovčevog tima, a do sada je bila članica Saveta. Prema navodima sa sajta DS, Rašević radi kao naučna savetnica i upravnica Centra za demografska istraživanja Instituta društvenih nauka i redovna je profesorka na Katedri za demografiju Geografskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Angažovana je i kao profesorka na master studijama Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Bila je direktorka Instituta društvenih nauka u periodu od 2002. do 2015. Autorka je desetak knjiga, više članaka u nacionalnim i međunarodnim časopisima, saradnica na odgovarajućim temama u nizu studija i učesnica sa prilozima na većem broju skupova u zemlji i inostranstvu. Bila je urednica časopisa Stanovništvo od 1996. do 2010. Rukovodila je različitim projektima, uključujući i one strateškog tipa. Članica je Demokratske stranke od aprila 1990. a članica je Političkog saveta od novembra 2016.

PSG: „Akcioni savez“ prava mera saradnje

Stav Zorana Lutovca o „akcionom savezu“ odražava pravu meru saradnje cele opozicije u svrgavanju diktature, napisao je na Tviteru predsednik Pokreta slobodnih građana Saša Janković. Obraćanje međunarodnim organizacijama, izborni zakon, sloboda medija, pravosuđe, ali i aerodrom u Nišu, voda u Zrenjaninu. To je to. Partnerstvo u akciji, istakao je Janković.

Mediji pišu da će opozicioni Savez za Srbiju koji je predložio Dragan Đilas biti formiran čim Demokratska stranka donese odluku o pristupanju. To se očekuje do kraja juna. Prema medijskim navodima koji se oslanjaju na Đilasove ranije medijske istupe, na čelu Saveza biće Predsedništvo koje će činiti predsednici partija i pokreta osnivača. Ostali koji se budu priključivali, dobiće status „proširenog predstavništva“. Kako tvrde mediji, u Predsedništvu Saveza će biti Zoran Lutovac i DS, Vuk Jeremić (Narodna stranka), Janko Veselinović (Pokret za preokret), Borko Stefanović (Levica Srbije), Nebojša Zelenović (Zajedno za Srbiju), kao i Đilas koji ulazi kao pojedinac. U Savezu se još može naći i Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina. Spekuliše se da i dalje postoji mogućnost da u Savez uđe i Jankovićev Pokret slobodnih građana, uprkos prvobitnom odbijanju. Ne isključuje se ulazak, makar u nekom trenutku, i Socijaldemokratske stranke Borisa Tadića i Dveri Boška Obradovića.

Zoran Lutovac izjavio je juče za TV N1 da je Srbiji potreban široki opozicioni savez akcionog, a ne programskog tipa, kao što je bio DOS 2000. godine. Kaže i da se sa Draganom Đilasom sreo nakratko posle izbora u DS, i da će razgovarati sa svim opozicionim liderima kako bi se uspostavila saradnja. „Slikaću se sutra sa Jankovićem i Jeremićem, i videćemo koja priča će da se napravi oko toga“, rekao je Lutovac odgovarajući na pitanje kakva je poruka to što se nakon izbora za lidera DS fotografisao prilikom slavlja sa Đilasom. Lutovac navodi i da se sa Đilasom dosad jedino saglasio o tome da opoziciji nije potreban programski već širi, akcioni savez, koji bi doneo veći manevarski prostor da se dobija podrška građanima. O tome ko bi sve bio deo tog saveza tvrdi da još nisu razgovarali, i dodaje da pravi razgovori tek slede, kako sa Đilasom, tako i sa drugim opozicionim liderima. P. D.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari