Paunović čeka stranačku odluku 1Foto: FoNet/ Ognjen Stevanovic

Saša Paunović, zamenik predsednika Demokratske stranke, spreman je da istupi iz DS ukoliko ne dobije saglasnost partije za njegovu inicijativu da se članovi DS mogu pojaviti na lokalnim izborima na listi druge političke organizacije, saznaje Danas od izvora bliskih demokratama.

Kako nam je objašnjeno, njegovom odlukom da samostalno izađe iz stranke ne bi moralo da dođe do procedure za njegovo izbacivanje zbog kršenja odluke o bojkotu lokalnih izbora, a uz to DS ne bi trpeo posledice u Savezu za Srbiju.

Paunović je, kako se danima spekuliše, već doneo odluku o izlasku na izbore na listi grupe građana, ali je svestan da će time napraviti problem DS s obzirom na to da su u SZS čvrsti pri stavu o bojkotu izbora na svim nivoima.

On je nedavno od DS tražio saglasnost da demokrate u Paraćinu mogu da se pojave na lokalnim izborima na listi druge političke organizacije, čime se postiže da se DS ne krši odluku o bojkotu jer ne bi bilo liste DS. Takvu saglasnost može dati stranački Glavni odbor, ili prema nekim nezvaničnim tumačenjima i Predsedništvo ako nema sednice glavnog odbora.

Prema saznanjima Danasa u DS već dugo traje debata o tome kako izaći iz ove nezavidne pozicije. Izlaz bi mogao da bude sednica GO, koja bi prema rečima naših izvora mogla biti 8. ili 9. marta, i kada bi trebalo da se zauzme jasan stav o izlasku na izbore u Paraćinu. Kako nam kažu naši sagovornici bliski DS, stav GO može biti podrška izlasku na lokalne izbore u Paraćinu i Šapcu, što je manje verovatno, ali ne i nemoguće, ili da samo DS ne učestvuje na izborima formalno, ali da stotine aktivista DS bude u kampanji u ta dva grada.

Ovaj scenario je, prema proceni naših izvora, najverovatniji jer je u ovom trenutku većinsko raspoloženje tako. Dakle, najverovatnije DS neće učestvovati na izborima, članovi DS neće biti kandidati, ali će pozvati i članstvo i građane u Šapcu i Paraćinu da bojkotuju parlamentarne izbore, a brane slobodne gradove. Nebojša Zelenović, lider Zajedno za Srbiju, diskvalifikovan je iz Saveza za Srbiju posle odluka da izađe na lokalne izbore u Šapcu, čiji je gradonačelnik.

Juče od predsednika DS nismo dobili odgovor o tome kako će se partija odnositi prema Paunoviću i njegovoj inicijativi.

Kada je reč o gradonačelniku Šapca Nebojši Zelenoviću, on je javno saopštio da će izaći na lokalne izbore u tom gradu, nakon čega je usledilo ekspresno saopštenje SZS u kojem je navedeno da se tom odlukom Zajedno za Srbiju, na čijem je on čelu, sama diskvalifikovala iz SZS.

Ipak, Zelenović je bio pozvan na jučerašnji sastanak Predsedništva SZS, i bio je spreman da razgovara o svim važnim političkim temama koje se nađu na dnevnom redu uprkos diskvalifikaciji (videti tekst pored).

Ovomesečni predsedavajući SZS Janko Veselinović za naš list je uoči jučerašnje popodnevne sednice Predsedništva SZS rekao da odluku o bojkotu, donetu u septembru 2019, SZS neće menjati te da se to odnosi i na Paraćin i na Šabac. Kako je rekao, tema sednice je realizacija usvojenog plana kampanje za narednih 15 dana.

– Odlukom o izlasku na izbore ZZS je sebe isključio iz Saveza za Srbiju jer je prekršio zajedničku odluku. Iskreno, ne znam šta novo gospodin Zelenović može da nam kaže. Ali što da ne, pogledaćemo se još jednom u oči, i od sutra svako ide svojim putem. Lično smatram da Savez za Srbiju samo poštovanjem obećanog i potpisanog može da uz sebe ima građane koji su potpisali Sporazum sa narodom, ali i sve one koji očekuju da držite datu reč. Onima koji reč ne drže nije mesto u Savezu za Srbiju. Prevelika je naša obaveza da bi imali bilo kakvog prostora za politikantske kalkulacije – zaključio je Veselinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari