Protest večeras "ulicama laži Aleksandra Vučića" (VIDEO) 1Foto: A. Popović

Protest „Jedan od pet miliona“ završen je večeras ispred Doma Narodne skupštine u kojoj, kako je poručeno sa razglasa, nema demokratije, ali da je demokratija na ulici.

Večerašnji trinaesti protest pod sloganom „Jedan od pet miliona“ koji je počeo na platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu kreato se „Ulicama laži Aleksandra Vučića“.

Trinaestu subotu za redom građani nezadovoljni aktuelnom vlašću i režimom Aleksandra Vučića stajali su iza parole „Jedan od pet miliona“ i šetali ulicama Beograda sa jednim od glavnih zahteva protesta – smena predsednika države.

Protest večeras "ulicama laži Aleksandra Vučića" (VIDEO) 2
Foto: Aleksandra Popović

Građanima se na platou na početku obratila, kako je najavljeno, Marija Lukić, nekadašnja sekretarica predsednika opštine Brus Milutina Jeličića Jutke koja je javno progovorila o seksualnom uznemiravanju koje je doživela od strane predsednika opštine, i narodna poslanica Marinika Tepić

„Ja sam ta koja nije htela i koja neće to da trpi. Ja sam ta koja će ići do kraja makar po pravdu išla peške do Strazbura, ako je u ovoj zemlji nema i ako je selektivna i ako je pod pritiskom izvršne vlasti“, rekla je Lukićeva.

Protest večeras "ulicama laži Aleksandra Vučića" (VIDEO) 3
Foto: Aleksandra Popović

Ukazala je da joj svi govore da je hrabra, da ona ne zna da li je hrabra, ali zna da „mora da istera ovo do kraja“.

„Ne znam da li sam hrabra, ali sada znam da nisam sama jer me toliko vas sada podržava“, poručila je Lukićeva.

Ona je navela da se nikada nije bavila politikom, već da je ovo „borba za dostojanstvo, za čast i za pravdu“.

„Nije dovoljno što je na silu podneo ostavku, koja još nije i ne zna se kada će biti usvojena, nije dovoljno jer mora da snosi krivičnu odgovornost za sve što je uradio. Nije dovoljno ako će opet šablonski odlagati ročišta, ako će sa svojim ljudima vršiti pritisak na sudstvo i isključivati signal kablovskom operateru“, zaključila je Lukićeva.

Nakon Marije Lukić građanima se obratila nezavisna poslanica u Skupštini Srbije Marinika Tepić.

„Nećemo stati jer nas unižavaš svakog dana, vređaš nam intelegenciju, dostojanstvo, otimaš nam prava, svakom ponešto – najstarijima penzije, najmlađima perspektivu. Penzionere si sveo na to da kupuju lekove na foliju, a roditelje pelene na komad, dok im pričaš kako žive nikad bolje“, poručila je Tepićeva.

Nastavak akcije od prošle subote: Posebno sredstvo za Terazijski tunel

Večerašnja ruta protesta nosi simboilčan naziv „Ulicama laži Aleksandra Vučića“ što je nastavak akcije od prošle subote, kada su građani prošli kroz Terazijski tunel i oblepili ga plakatima na kojima su bila ispisana obećanja koja je predsednik Srbije davao od kada je došao na vlast a koja nisu ispunjena.

Protest večeras "ulicama laži Aleksandra Vučića" (VIDEO) 4
Foto: A. Popović

Međutim danas su zidovi Terazijskog tunela bili premazani posebnim sredstvom koji je onemogućio da nalepnice koje su demonstranti nosili budu zalepljene.

Protest večeras "ulicama laži Aleksandra Vučića" (VIDEO) 5
Foto: A.Popović

Ipak, to nije sprečilo građane da izlepe na izlasku iz tunela i okolnim ulicama Vučićeva lažna obećanja, kao ono o besplatnim udžbenicima, tome da penzioneri neće biti oštećeni reformama ili da će biti otkrivene ubice Olivera Ivanovića.

Ispred RTS-a

Protestna povorka se zaustavila ispred RTS-a.  Zadržali su se ispred zgrade Radio-televizije Srbije gde su pozvali radnike te medijske kuće da bojkotuju njen rad, jer je „režimska televizija“.

Na vrata Informera postavljene i visibabe koje su postale jedan od simbola protesta ali su ubrzo sklonjene. Nekoliko policajaca došlo je svega par minuta nakon što je ulaz oblepljen.

I ovoga puta na protestu je bilo više desetina hiljada građana o čemu svedoči i to što je proteklo više od dvadeset minuta od prolaska početka kolone kroz tunel do izlaska poslednjih demonstranata iz njega.

Ispred Narodne skupštine

Protest večeras "ulicama laži Aleksandra Vučića" (VIDEO) 6
Foto: A.Popović

Protest je  završen  večeras ispred Doma Narodne skupštine u kojoj, kako je poručeno sa razglasa, nema demokratije, ali da je demokratija na ulici.

„Oni ne razumeju da ste ovde došli, a da vas nisu dovezli organizovano autobusom i da vam nisu nudili sendivče“, proučeno je sa razglasa.

Među okupljenima su, kako je rečeno, ljudi najrazličitijih profesija, kao i poslanici koji su odbili da budu u skupštini jer ne žele da budu deo lažnog sistema.

U blizini zgrade parlamenta, kako je rekao organizator, nalazi se i sedište Regulatornog tela za elektronske medije, „koji ne dopušta slobodu medija“.

Kako je ranije rečeno za Danas iz organizacionog tima protesta ideja je da svi delovi grada, ne samo ruta šetnje, budu oblepljeni tim nalepnicama, „jer se predsednik“, kako nam je rečeno, „mnogo nervira kada ga podsećaju na njegove laži.

Podsećamo, gradska vlast je tokom prošlonedeljnog protesta poslala radnike JKP „Gradska čistoća“ da uklone nalepnice iz Terazijskog tunela još dok je protest u toku protiv čega su demonstranti negodovali da bi gradski čelnici kasnije to predstavili kao napad na radnike.
Deo ovih nalepnica, prema planu, biće dostupan i šetačima u drugim gradovima Srbije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari