GO DS: Lutovac dobio podršku, njegovi protivnici sazivaju izbornu skupštinu (VIDEO) 1Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Ubedljivom većinom glasova članova Glavnog odbora Demokratske stranke (GO DS) danas je na sednici u Beogradu usvojen izveštaj predsednika stranke Zorana Lutovca, nako čega je potpredsednica stranka Dragana Rakić proglasila pobedu struje koju on predvodi.

Lutovac je rekao da su članovi GO uspeli da „odbrane DS od Aleksandra Vučića“, da je stranka tako ostala pri bojkotu današnjih izbora u Srbiji i da će nastaviti da se reformiše. „Nastavićemo sa reformama stranke, nastavićemo da gradimo Srbiju kakvu želimo“, dodao je Lutovac.

Nakon glasanja najpre je data pauza, a zatim je sednica prekinuta. Dragana Rakić saopštila je da je „grubo narušen rad“ GO i da nema uslova za nastavak zasedanja. Ona je dodala da će članovi GO DS biti naknadno obavešteni kada će sednica biti nastavljena.

GO DS: Lutovac dobio podršku, njegovi protivnici sazivaju izbornu skupštinu (VIDEO) 2
Foto: Twitter/Dragana Rakić

Protivnici Lutovca su, pošto je sednica prekinuta, u hodniku ispred sale objavili da sazivaju izbornu skupštinu stranke. „Raspisujemo izbore za predsednika i potpredsednika stranke“, rekao je potpredsednik DS Dragoslav Šumarac, koji je na tom skupu izabran za zamenika predsednika stranke.

Lutovac je rekao novinarima da je članovima GO samo u kratkim crtama izložio izveštaj o radu koji je usvojen pre pauze. On je naveo da nije bilo uslova da ga obrazlaže detaljno, već da je predstavio suštinu.

Na primedbe njegovih protivnika da treba organizovati izbornu skupštinu, Lutovac je rekao da ne insistira na celom mandatu. „Želim da ispunim ono što sam obećao, a to je da će se sprovesti suštinske reforme i da mešetari neće voditi stranku“, dodao je on.

Lutovac je prethodno optužio „neke od onih koji su protiv reforme stranke“ da su u direktnoj komunikaciji sa Srpskom naprednom strankom (SNS) i da je ta stranka vršila pritisak na neke članove GO DS „vezano za učešće na sednicama“.

Šumarac je rekao i da su potpisi 134 članova GO, koji su za izbornu skupštinu, verifikovani u Sekretarijatu DS. Po njegovim rečima, predsednik je trebalo da bude izabran najkasnije u roku od 60 dana.

 

Šumarac je rekao da je za predsednika tog organizacionog odbora izabrana Vida Ognjenović, kao i da su u njemu između ostalih Goran Jajić, Gorica Mojović, Goran Ćirić i on.

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Goran Ćirić je rekao da je sprečeno preuzimanje stranke od struktura koje su je nekad vodile.

U toku prepodneva, odmah nakon 10 časova, na ulazu u salu „Madlenijanum“, u Zemunu, u kojoj je održana sednica GO, obezbeđenje za koje Lutovčeve pristalice kažu da je angažo strane njegovih protivnika, nije dozvoljavalo ulazak svim članopvima GO.

„Ne znam ko je doveo ove ljude, ove što su dovedeni da prave incidente i spreče održavanje sednice“, kazao je Lutovac.

On je rekao da se preko „medija Aleksandra Vučića“, „pušta laž da ih je on doveo“, napominjući da ih je doveo „onaj koji želi da spreči sednicu“.

Isped zgrade su bili članovi Sekretarijata, koji su odlukom Lutovca nedavno udaljeni sa posla, sa štandovima sa namerom da verifikuju ko je član Glavnog odbora.

Na kraju se GO ipak okupio. Potpredsednica Dragana Rakić je na samom početku sednice saopštila da postoji kvorum, da Lutovac treba da podnese izveštaj i da dnevni red treba dopuniti tačkom o smeni sekretara stranke Gorana Jajića.

Predlog dopune dnevnog reda izazvao je gužvu, a Šumarac je izašao za govornicu odakle je trebalo da govori Lutovac, tražeći da se ponovo utvrdi kvorum i da se glasa o izbornoj skupštini. Za njim je izašao i Branislav Lečič, optužujući Lutovca da deli stranku.

Frakcija DS-a zaposela centralu stranke, Rakić: Došli su huligani Božovića i Kene

Potpredsednica Demokratske stranke (DS) Dragana Rakić izjavila je večeras da su predstavnici suprotstavljene frakcije rukovodstvu DS-a ušli i „zaposeli“ centralu te stranke u Nušićevoj ulici u Beogradu.

Rakić je za agenciju Beta kazala da su u prostorije te stranke došli „huligani koje su angažovali (funkcioneri DS) Balša Božović i Radoslav Milojičić – Kena“.

„Mi ćemo o svemu tome obavestiti javnost i naše strane partnere, a sutra i nadležne organe“, rekla je Rakić.

Ona je ocenila da je reč o delu stranke koji žele da budu „kooperativna opozicija“ predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

„To je upravo ono što se vidi mesec dana, kao što su imali ideju da izazovu nezakonitu sednicu 17. maja, pa i nasilni i nezakonit pokušaj preuzimanja DS i postavljanja nekoga će biti pod uticajem Aleksandra Vučića“, dodala je ona.

Većinom glasova članova Glavnog odbora Demokratske stranke (GO DS) danas je na sednici u Beogradu usvojen izveštaj predsednika stranke Zorana Lutovca, nako čega je Rakić proglasila pobedu struje koju on predvodi.

Lutovac je rekao da su članovi GO uspeli da „odbrane DS od Aleksandra Vučića“, da je stranka tako ostala pri bojkotu današnjih izbora u Srbiji i da će nastaviti da se reformiše.

Protivnici Lutovca su, pošto je sednica prekinuta, u hodniku ispred sale objavili da sazivaju izbornu skupštinu stranke.

„Raspisujemo izbore za predsednika i potpredsednika stranke“, rekao je potpredsednik DS Dragoslav Šumarac, koji je na tom skupu izabran za zamenika predsednika stranke.

Jaić (DS) demantuje Rakić: Nismo zaposeli centralu, obezbeđenje čuva servere 24 sata

Sekretar Demokratske stranke (DS) Goran Jaić demantovao je navode potpredsednice DS Dragane Rakić da je frakcija suprostavljena rukovodstvu te stranke večeras „zaposela“ centralne stranačke prostorije u Nušićevoj ulici u Beogradu.

Rakić je ranije večeras kazala da su u prostorije stranke došli „huligani koje su angažovali (funkcioneri DS) Balša Božović i Radoslav Milojičić – Kena“.

Jaić je za agenciju Beta kazao da je to „apsolutna laž“, da niko ne brani članovima stranke da uđu u centralu, a na pitanje zbog čega je obezbeđenje prisutno u centrali DS, Jaić je rekao da „poslednjih par meseci“ stranka ima obezbeđenje prostorija „24 sata“.

„Mi inače imamo obezbeđenje 24 sata. Ne vidim šta je tu nenormalno da firma, odnosno DS – koja ima servere (u centrali) ne čuva to. Danas je izborni dan, ne znam šta sve može da se desi“, rekao je Jaić.

Dodao je da su članovi DS nakon Glavne sednice održane danas hteli da dođu, a da su neki uzeli svoje stvari i otišli kućama.

Većinom glasova članova Glavnog odbora Demokratske stranke (GO DS) danas je na sednici u Beogradu usvojen izveštaj predsednika stranke Zorana Lutovca, nako čega je Rakić proglasila pobedu struje koju on predvodi.

Lutovac je rekao da su članovi GO uspeli da „odbrane DS od Aleksandra Vučića“, da je stranka tako ostala pri bojkotu današnjih izbora u Srbiji i da će nastaviti da se reformiše.

Protivnici Lutovca su, pošto je sednica prekinuta, u hodniku ispred sale objavili da sazivaju izbornu skupštinu stranke.

„Raspisujemo izbore za predsednika i potpredsednika stranke“, rekao je potpredsednik DS Dragoslav Šumarac, koji je na tom skupu izabran za zamenika predsednika stranke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari