POKS: SPS naterao načelnicu Gradske uprave za urbanizam Čačka da podnese ostavku 1Foto: Katarina Pantelić

Načelnica Gradske uprave za urbanizam Grada Čačka Vesna Dmitrić podnela je ostavku na to mesto, dva meseca pre kraja mandata, a Gradski odbor Pokreta za kraljevinu Srbije (POKS) optužuje Socijalističku partiju Srbije (SPS), čiji je kadar bila, da je „naterao“ da to uradi.

Gradsko veće u Čačku je na današnjoj sednici umesto nje izabralo Veru Jakovljević za novu načelnicu Gradske uprave za urbanizam, koja je dugo godina zaposlena u toj upravi.

Po koalicionom sporazumu Srpske napredne stranke (SNS) i Socijalističke partije Srbije (SPS), koje su 2016. godine formirale lokalnu vlast u Čačku, mesto načelnika Gradske uprave za urbanizam pripalo je SPS-u.

POKS, koji je saopštio da je SPS „naterao“ Dmitrić da podnese ostavku dva meseca pre kraja mandata, ocenjuje da koliko je Srbija za vreme komunizma bili partijska država, toliko je i danas.

„To se savršeno vidi na najnovijem primeru čačanskog SPS-a koji je naterao Vesnu Dmitrić da podnese ostavku na mesto načelnice urbanizma“, navodi se u saopštenju POKS-a.

Prema oceni POKS-a, ona nije „naterana“ da podnese ostavku zato što u Čačku vlada „urbanistički haos“ i što na svakom ćošku niče nova „nezgrapna“ stambena zgrada, neuklopljena u ambijenatalnu celinu, često umetnuta među porodičnim kućama, sa maksimalno iskorišćenim kavdaratima za prodaju, bez zelenila i parking mesta, već zato da bi se SPS „dodvorio“ SNS-u i „kupio“ svoje mesto u narednoj vlasti.

„I to na foru, jer je Dmitrić svakako isticao mandat za dva meseca, pa sama ostavka ne znači ništa, dok SPS nema nikakve ingerencije nad ovom upravom jer vlast niti je formirana, niti je naprednjacima SPS potreban za formiranje vlasti“, navodi se u saopštenju POKS-a.

POKS dodaje da „poslednja iznuda ostavke Vesne Dmitrić“, u finišu mandata od strane čačanskih socijalista, samo je „podsetila“ građane na to kako izgleda „partijska trgovina izbornim plenom“.

Predsednik Gradskog odobra SPS-a u Čačku i član Gradskog veća Nemanja Trnavac najavio je ranije da će Dmitrić biti smenjena sa mesta načelnice Gradske uprave za urbanizam jer je njen sin prisustvovao protestima protiv aktuelne vlasti koji su održani ispred Narodne skupštine u Beogradu.

Trnavac je u saopštenju istakao da se za Čačak i „negativne pojave u vezi protesta“ dovodi načelnica Gradske uprave za urbanizam Vesna Dmitrić i njen sin, koji je na svom Facebook profilu objavio fotografiju sa protesta u Beogradu pod nazivom „Miran protest“.

„Kao partija koja participira u vlasti u Čačku, a koja je preuzela odgovornost za tu gradsku upravu, shodno svojoj odgovornosti i moralu ćemo reagovati, a to znači da ona više neće obavljati tu funkciju“, naveo je ranije Trnavac u saopštenju.

Trnavac je tada istakao i da Dmitrić nije član SPS-a, ali da su joj prilikom preuzimanja odgovornosti za rukovođenjem tom upravom ukazali poverenje i da je jedan jedini uslov bio da svoj posao sprovodi u skladu sa zakonom i odgovorno.

Posle nedavno održanih lokalnih izbora u Čačku, u Gradskoj skupštini, koja ima ukupno 75 odborničkih mesta, SNS će imati 54 odbornika, SPS-JS devet, Nova Srbija pet, POKS četiri, Grupa grđana „Čačak je naš“ dva i Stranka Rusa Srbije jednog odbornika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari