SPS u skupštini podržao Dragana Markovića Palmu 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Nedelju dana posle otvaranja afere oko Dragana Markovića Palme i sumnji da je u Jagodini umešan u podvodjenje maloletnica, prvi put je u Skupštini Srbije dobio podršku od višegodišnjeg koalicionog partnera, Socijalističke partije Srbije.

Šef poslaničkog kluba SPS-a Đorđe Milićević rekao je da je juče u Jagodini opozicija vršila pritisak na pravosuđe kroz navodnu brigu o žrtvama.

„Da se brinu o žrtvama najpre bi sa svedocima otišli kod tužioca, ponudili dokaze, a ne započeli jednu prljavu kampanju protiv Dragana Markovića Palme i to baš juče kada iz Brisela stižu sjajne vesti za gradjane Srbije“, rekao je Milićević.

On je ocenio da uznemireni zbog uspeha predsednika Srbije u Briselu, predstavnici opozicije više ne biraju način da bace senku na jasne rezultate evropskog puta Srbije i da žele po svaku cenu da budu u javnosti.

Milićević je dodao da Palma nikad nije bežao od nadležnih organa, da je prvi otišao u tužilaštvo i pokazao dokumentaciju da „o nasilju nad ženama govore oni koji imaju najmanje moralno pravo na to“.

Poslanik SPS-a je istakao da pojedini „kvazi političari ne shvataju da su gradjani uočili politiku ‘što gore po Srbiju to bolje po nas’.

Milićević je tek potom prešao na razmatranje zakona koji su na dnevnom redu.

Poslanici od novih zakona oćekuju smanjenje sive ekonomije, JS jedina i dalje o Palmi

Poslanici svih poslaničkih grupa vladajuće koalicije najavili su da će glasati o četiri zakona iz oblasti finansija koje je danas u parlamentu obrazložio ministar finansija Siniša Mali.

Poslanik Jedinstvene Srbije Života Starčević je posle izjave da zakoni unapredjuju poslovni ambijent i pohvale napretku u poslednjih osam godina, veći deo govora posvetio aferi u čijem se centru našao predsednik njegove stranke Dragan Marković Palma.

On je istakao da je Srbija na 19. mestu u svetu po rodnoj ravnopravnost i da je to rezultat ove vlasti i aktuelne politke koju podržava i Jedinstvena Srbija.

Starčević je ponovio niz kritika na račun lidera stranke slobode i pravde Dragana Đilasa i optužio ga da je „sa svojom svitom osmislio aferu o Palmi pod plaštom borbe za prava žena.

I on je pokazivao službenu belešku koju Dragan Marković Palma već danima pokazuje po televizijama, optuživši Đilasa za nasilje u porodici, što je za ovog poslanika dokaz da su optužbe na račun lidera JS lažne i da sve „politički rijaliti“.

O ovoj temi ostali poslanici ni danas nisu govorili i uglavnom su se, u prepodnevnom delu sednice, držali dnevnog reda.

Sanja Jefić Branković iz SDPS-a najavila je da će glasati za finansijske zakone jer će, izmedju ostalog, e-računi smanjiti troškove poslovanja i uštedeti vreme.

Poslanica Saveza vojvodjanskih Madjara Rozalija Ekres izjavila je da su predlozi sva četiri zakona veoma važna a da će elektronske fakture doprineti smanjenju sive ekonomije i većem procentu plaćanja PDV-a.

Poslanica SPS-a Snežana Paunović objasnila je da se današnjim predlozima zakonska regulativa uskladjuje sa pravnim tekovinama Evropske unije.

Dodala je da će „klasične fakture biti zamenjene elektronskim što je osnov razvoja informatičkog društva, a napredak Srbije u digitalizaciji je prepoznatljiv i osećaju ga svi gradjani“.

Paunović je dodala da će biti lakše i proveriti i naplatiti transakcije, a lakše će se obračunavati i PDV.

U ime Srpske napredne stranke Veroljub Arsić izjavio je da će podržati predloge, ali se u većem delu izlaganja osvrnuo na poteze bivše vlasti.

On je rekao da je digitalizacija bila predmet podsmeha bivše vlasti, a kritikovao je i proces privatizacije posle 2000. godine, dok je, kako je naveo „privatizaciju Telekoma spečio Aleksandar Vučić i SNS“.

Arsić se osvrnuo i na poslovanje Miroslava Miškovića i rekao da je bivša vlast donosila zakone pre 2012. godine da „takvi ne odgovaraju“, a da sad to neće biti moguće.

Poslanici će do kraja dana razmotriti Predlog zakona o elektronskom fakturisanju, izmene Zakona o rokovima izmirenja novčanih obaveza u komercijalnim transakcijama, Predlog zakona o izmeni i dopunama Zakona o osiguranju, kao i Predlog zakona o registru administrativnih postupaka, a glasanje se očekuje sutra.

Poslanici Skupštine Srbije na početku sednice iskoritili su svoje pravo da postave pitanja nadležnim institucijama o aferama, poljoprivredi, prosveti

Poslanik Stranke pravde i pomirenja Samir Tandir pitao je kako će Ministarstvo poljoprivrede pomoći domaćim proizvođačima krompira i drugim povrtarima.

Tandir je naveo da su poljoprivrednici uložili mnogo u krompir, a da su otkupne cene znatno niže od očekivanih, pa su neki bili prinuđeni da poklanjaju zalihe što je, kako je ocenio, nedopustivo.

Poslanica Jedinstvene Srbije Marija Jevđić pitala je nadležne da li su reagovali na „službenu belešku koju je lider njene stranke Dragan Marković Palma pokazao u Hit-tvitu“, a koja je sačinjena kada je lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas „tukao ženu i tasta“.

Jevđić je rekla da se u medijima „pravi rijaliti“ oko slučaja Palma te da je na delu „zloupotreba žena u političke svrhe“ i pitala „da li smo postali društvo gde se nevinost dokazuje, a krivica podrazumeva“.

„Vreme će pokazati ko je ispravan, na vlast se ne dolazi lažima“, rekla je Jevđić.

Poslanik SPS-a Đorđe Milićević pitao je ministra prosvete Branka Ružića, kakav je stav ministarstva u vezi sa obimom i sadržajem gradiva za malu maturu, koja je obavezna po zakonu.

Vladimir Marinković iz SNS-a pohvalio je posetu predsednika Aleksandara Vučića Briselu i rekao da ga čekaju teški razgovori sa Prištinom.

„Potrebna je još veća podrška u parlamentu svemu što Vučić čini u ispunjenju svoje vizije. Dijalog će biti težak sa ljidima koji su sve suprotno od Vučića, jer oni ne razumeju politiku modernih država 21. veka“, rekao je Marinković.

On je pitao kako napreduje istraga posle pronalaska arsenala oružja narko klana, koji je, kako kaže, uhapšen zbog pokušaja eliminacije Vučića i cele njegove porodice.

Napomenuo je da svi uspesi na međunarodnom planu moraju biti praćeni bobom protiv kriminala.

Poslanici su posle pitanja započeli raspravu o zakonima koje obrazlaže ministar finansija Siniša Mali.

Na dnevnom redu je Predlog zakona o elektronskom fakturisanju, izmene Zakona o rokovima izmirenja novčanih obaveza u komercijalnim transakcijama, Predlog zakona o izmeni i dopunama Zakona o osiguranju, kao i Predlog zakona o registru administrativnih postupaka, koji je podnela Vlada.

U nastavku sednice poslanici bi trebalo da potvrde Sporazum između Srbije i Kine o uzajamnom priznavanju Programa AEO Uprave carina, Sporazum o podsticanju investicija između Srbije i Sjedinjenih Američkih Država i da potvrde Aneks 1 Sporazuma između Srbije i Francuske o saradnji u oblasti sprovođenja prioritetnih projekata u Srbiji.

Poslanici su prošle nedelje po hitnom postupku usvojili rebalans Budžeta za 2021. godinu, kako bi, između ostalog, građanima mogla da bude podeljena pomoć od dva puta po 30 evra.

Mali: Četiri zakona za lakše poslovanje u Srbiji

Ministar finansija Siniša Mali rekao je da su zakoni koje danas razmatraju poslanici Skupštine Srbije izuzetno važni jer treba da doprinesu poboljšanju poslovnog ambijenta i lakšem poslovanju u Srbiji.

Mali je posebno istakao važnost Zakona o elektronskom fakturisanju kao sistemskog zakona koji menja način funkcionisanja privrede po ugledu na praksu Evropske unije i treba da doprinese transparentnosti i pravnoj sigurnosti poslovanja.

„Postepeno se uvodi obaveza elektronskog fakturisanja za sve privredne subjekte koji su u sistemu PDV-a, od 1. januara 2022. do 1. januara 2023 kada će to biti obaveza za sve privredne subjekte“, rekao je Mali.

On je obrazlažući predlog poslanicima dodao da će sistem e-faktura biti potpuno besplatan i uvodiće se fazno.

„Od 1. januara 2022. svi subjekti javnog sektora biće u obavezi da primaju, čuvaju i izdaju e-fakture između sebe, a privatnik će imati mogućnost da takve račune izdaje javnom sektoru ako sa njim posluju. Od 1. jula 2022. godine subjekti privatnog sektora moraju biti osposobljeni da primaju i čuvaju e-faktuere, a od 1. januara 2023. godine ceo privatni sektor ima obavezu da prima i šalje e-fakture“, rekao je ministar.

On je dodao da je ovo ogroman korak napred za poslovanje jer nema više papirnih faktura, štedi se vreme na pripremi i čuvaju faktura, i ogroman je korak u smeru digitalizacije.

Kada je reč o izmenama Zakona o rokovima izmirenja novčanih obaveza u komercijalnim transakcijama, umesto 1. jula 2021. propisuje se 1. januar 2022. kao datum početka evidaniranja e-faktura.

Mali je rekao da se izmenama Zakona o osiguranju, rešava nešto što je davno trebalo uraditi, a to je pitanje društvenog kapitala, pre svega u Dunav osiguranju.

„Ustav ne prepoznaje društvenu svojinu i konačno ćemo zaokružiti i sigurnost onih koji posluju sa Dunav osiguranjem“, rekao je Mali.

I za Predlog zakona o registru administrativnih postupaka rekao je da je važan iskorak napred, i da je to registar koji predstavlja jedinstven portal sa svim informacijama koje su potrebne korisnicima javnih usluga.

Poslanici će o predloženim zakonima glasati sutra.

Jevđić: Ne zloupotrebljavati žene

Poslanica Jedinstvene Srbije (JS) Marija Jevđić pitala je danas nadležne institucije da li su reagovale kada je napravljena službena beleška u kojoj se vidi da je predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas fizički nasrtao na svoju tadašnju suprugu i tasta, i ako nisu, zbog čega nisu.

Ona je, u Skupštini Srbije, rekla da je predsednik JS Dragan Marković u emisiji „Hit tvit“, emitovanoj 25. aprila na TV Pink, pokazao tu službenu belešku.

Jevđić je rekla da se u službenoj belešci, koju je potpisala Đilasova bivša supruga, navodi da je tukao nju, njenog oca, da je pretio da će joj odrubiti glavu pred decom.

„Na osnovu ove službene beleške nadležne službe nisu regovale, dok se sa druge strane pravi politički rijaliti sa Draganom Markovićem Palmom gde nema ni svedoka, ni dokaza, tako da smo od maloletnica stigli do animir dama, od igranja oko šipke do plesačica i toga da je neko nekome rekao pre 11 godina nešto, a na pitanje zašto su ćutali odgovor je – ne znamo“, rekla je Jevđić.

Ona je rekla da polako kreće politička kampanja za predstojeće izbore i navela da razume da se politički ne slažu, da svaka stranka ima svoj cilj i program, način da dođe do birača, ali je istakla da njegovo korišćenje ne treba da podrazumeva zloupotrebu žena u dnevno-političke svrhe.

„Videli smo juče pokušaj održavanja jednog političkog mitinga u Jagodini i zato kao društvo ne smemo da dozvolimo takvu političku zloupotrebu žena“, rekla je Jevđić.

Ona je istakla da ne sme biti povlašćenih i da cela hajka na Dragana Markovića Palmu treba da dobije svoj epilog, ne sme da ostane u vazduhu, jer je to u interesu i pravde i građana.

„Mi znamo da je istina na našoj strani“, istakla je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari