Poslanici pitali o aferama, državljanstvu, jugu Srbije i položaju žena 1Manjinski narodni poslanici mogu da se obrate na svom jeziku: Skupština Srbije Foto: FoNet/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Poslanici Skupštine Srbije pitali su danas nadležne institucije o aferi sa prodajom oružja, dešavanjima na jugu Srbije, srpskom državljanstvu američkog milijardera i položaju žena.

Poslanik Srpske radikalne stranke Aleksandar Šešelj rekao je da već mesec dana u javnosti imamo nerazjašnjenu aferu oko prodaje oružja iz fabrike „Krušik“ privatnoj firmi po povlašćenim cenama, a iz Vlade se niko time ne bavi.

Premijerka Ana Brnabić i vlada treba da inicira istragu o tome, bez obzira o kojoj firmi je reč.

Šešelj je pitao i šta će nadležni preduzeti povodom sastanaka i najavljenog udruživanja kandidata za premijera Kosova Aljbina Kurtija i lidera SDA Sandžaka Sulejmana Ugljanina.

„Kakva je reakcija Vlade na ranije izjave Ugljanina da su Srbi za sve krivi, da su počinili genocid, da su krvnici, s obzirom da to slušamo od 2014. godine od kad on više nije ministar?“, pitao je Šešelj.

Samostalni poslanik Đorđe Vukadinović tražio je objašnjenje koji je motiv Vlade Srbije da dozvoli da američki biznismen i milijarder Ronald Vejn Barkl dobije srpsko državljanstvo.

Vukadinović je dodao da e vlada mora zapitati nad ovim novopečenim državljaninom, pogotovo kad se setimo nekih prethodnih zvučnih imena koja su dobila srpsko državljanstvo.

On je pomenuo primer Palestinca Muhameda Dahlana koji je upleten u trgovinu oružjem i za kojim je Turska raspisala poternicu.
Vukadinović je pitao i šta će nadležni preduzeti povodom izjave jednog od lidera preševskih Albanaca Agmi Mustafe da će zahtevati izjašnjenje Albanaca iz Preševa, Bujanovca i Medveđe o ujedinjenju sa Kosovom.

Vukadinović je rekao da se ovo moglo očekivati, i da je on upozoravao da će „svako flertovanje sa razgraničenjem i razmenom teritorije dovesti do povećanih aspiracija i zahteva u ovom pravcu“.

„Šta će Vlada konkretno preduzeti, da li će ovo osuditi, ili ovakvi zahtevi odgovoraju nekome u Beogradu ko bi želeo da pripremi javnost zaproblematičnu ideju razmene teritirija“, pitao je Vukadinović.

Poslanik SNS Marko Atlagić pitao je ima li krivične odgovornosti Marinike Tepić i drugih iz saveza za Srbiju kao i Televizije N1 koji, kako je istakao „svakodnevno plasiraju lažene vesti oko prodaje oružja i koliko to utiče na odbrambenu ekonomsku moć naše zemlje?“

Atlagić je rekao da „izmišljotine sa dna kace o predsedniku Vučić u, o Nebojši Stefanoviću, oni plasiraju u saradnji sa inostranim centrima moći, sa ciljem da destabilizuju Srbiju i njenog predsednika“.

Atlagić je poručio da se zato po Srbiji sve češće pojavljuju natpisi „Što je više kleveta i laži, Vučić nam je miliji i draži“.

Poslanik Socijademokratske partije Srbije Moamer Bačevac, pitao je Ministarstvo pravde zašto se devet meseci ne pokreće postupak o nesreći kada je mladi student iz Novog Pazara Edin Bakan stradao na pešačkom prelazu u Cara Dušana u martu u Zemunu .

Ako već 237 dana traju predistražne radnje o slučaju čiji snimak je objavljen na svim portalima, koliko će trajati samo suđenje, pitao je Bačevac .

Poslanik Ujedinjene seljačke stranke Milija Miletić tražio je od Vlade da „zaštiti namensku industriju od napada Dragana Đilasa, Marinike Tepić i bugarske novinarke.“

Miletić je pitao i da li postoji plan da se u nerazvijenim područjima kao što su Svrljig, Bela Palanka ili Gadžin Han, obezbedi veća pomoć za žene i decu kako bi se stimulisao njihov ostanak u mestima koja izumiru.

Poslanica SPS-a Stefana Miladinović govorila je o položaju žena, rodno zasnovanom nasilju i stanju ljudskih prava u zemlji, i pitala premijerku Anu Brnabić kada će Vlada uputiti Skupštini izmene Zakona o zabrani diskriminacije.

Poslanik Stranke moderne Srbije Vladimir Đurić uz saučešće Albaniji zbog stradalih u zemljotresu, pitao je Ministra inostranih poslova i Privrednu komoru Srbije da li su u kontaktu sa našim građanima i delegacijom privrednika koji borave u Tirani.

Vojvođanskog premijera Igora Mirovića i ministra kulture Vladana Vukosavljevića pitao je kad će biti useljna zgrada Radio televizije Vojvodina, jer iz te kuće kažu da nema novca za kupovinu opreme.

Poslanici su u nastavku sednice nastavili razmatranje amandmana na Predlog budžeta za 2020. Godinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari