Povređeni Rus, pripadnik Unmika, proglašen za osobu non grata na Kosovu 1Foto: EPA-EFE VALDRIN XHEMAJ

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je danas da je kosovsko ministarstvo spoljnih poslova na njegov zahtev proglasilo ruskog državljanina, pripadnika Unmika Mihaila Krasnoščenka nepoželjnom osobom (personom non grata).

„Danas sam od ministarstva spoljnih poslova zatražio da na osnovu ustavnih i zakonskih ovlasćenja proglasi ruskog državljanina Mihaila Krasnoščenka za nepoželjnu osobu. Odluka protiv te osobe koja pripada međunarodnom osoblju Ujedinjenih nacija doneta je danas i njoj je naređeno da napusti teritoriju Kosova. Odluka je stupila na snagu danas, 31. maja 2019. godine“, naveo je Haradinaj na Fejsbuku.

On je pozvao specijalnog predstavnika generalnog sekretara UN na Kosovu da poštuje tu odluku i dodao da je ona doneta „zbog poteza ruskog građanina protiv ustavnog poretka Kosova, univerzalnih vrednosti, mira i stabilnosti“.

Krasnoščenko je teško povređen u intervenciji kosovske policije na severu Kosova u utorak, 28. maja. Njega je danas na beogradskoj Vojno-medicinskoj akademiji posetio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, u pratnji ruskog ambasadora u Beogradu Aleksandra Čepurina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari