Požega: Lokalna vlast nezakonito potrošila petinu budžeta 1Foto:Inicijativa za Požegu

Građani Požege su protestovali večeras na Trgu slobode protiv lokalne vlasti, koju predvode naprednjaci, i iskazali podršku protestima u Beogradu i građanima Banjaluke koji traže da se rasvetli ubistvo Davida Dragičevića.

Od februara ove godine, kada su Požežani počeli spontano da se okupljaju jer je lokalna vlast pokušala da, za 12 miliona dinara, kupi plac od četiri ara i nelegalni i nezavršeni objekat od 400 kvadrata čiji su vlasnici muž i dever Zorice Mitrović (SNS), predsednice SO Požega, večerašnji protest je organizovan osmi put.

Povodi za novo i mirno okupljanje je odluka lokalne skupštine, od pre nekoliko dana, da ta lokalna samouprava proda Mitrovićima deo opštinskog placa i da im time omogući da legalizuju sporni objekat, kao i izveštaj Državne revizorske institucije (DRI) o kontroli opštinskih finansija u kome je navedeno da je nezakonito utrošena petina prošlogodišnjeg budžeta.

Tokom okupljanja, kome je prisustvovalo stotinak građana, Aleksandar Divović, predstavnik Udruženja građana „Inicijativa za Požegu“ koja je organizovala i večerašnji protest, poručio je da izveštaj DRI „nedvosmisleno svedoči o tome da je na čelu Požege organizovana kriminalna grupa“.

– Izveštaj pokazuje da je 2017. godine više od petine budžeta potrošeno nezakonito i zbog toga treba da reaguju nadležni organi. Taj izveštaj trebalo bi da bude zanimljiv tužilaštvu i nadležnim ministarstvima i, dok oni ne budu radili svoj posao, mi ćemo nastaviti da se okupljamo“, poručio je Divović.

Večerašnji protest se odvijao pod parolom „1od 20 huligana“, jer je predsednik opštine Milan Božić (SNS), „grupom od dvadesetak huligana“ nazvao građane i aktiviste „Inicijative“ koji su pokušali da prisustvuju sednici lokalne skupštine, na kojoj se usvajala odluka o prodaji opštinskog zemljišta, ali ih je u tome sprečilo obezbeđenje jedne beogradske agencije, koju je angažovala opštinska vlast.

Okupljeni su duvali u pištaljke, nosili transparent sa siluetom Davida Dragičevića i natpisom „Pravda za Davida“ i organizovali protestnu šetnju Trgom slobode.

Novi protest je najavljen u subotu, 5.januara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari