Požega: Šetnja za "Za dolazak Božića i odlazak Božića“ 1Protest u Požegi/ Foto: Inicijativa za Požegu

„Za dolazak Božića i odlazak Božića“, naziv je protesta građana protiv lokalne vlasti koji je održan je večeras na Trgu slobode u Požegi.

Sa protesta, koji je organizovalo Udruženje građana „Inicijativa za Požegu“, a koji je nazvan po nastupajućem pravoslavnom prazniku i istovremeno je zahtev da sa vlasti ode Milan Božić (SNS), predsednik te opštine, poručeno je da građani tog grada „treba da završe ono što su započeli prethodne godine“.

Demonstranti su formirali kolonu i prošetali Trgom slobode, gde se nalazi i zgrada lokalne skupštine, duvali u pištaljke i mirno se razišli.

Požežani su počeli da protestuju u februaru prošle godne kada je lokalna vlast pokušala da, za 12 miliona dinara, kupi plac od četiri ara i nelegalni i nezavršeni objekat od 400 kvadrata, čiji je suvlasnik muž Zorice Mitrović (SNS), predsednice SO Požega.

Iako su građani protestima sprečili tu spornu transakciju, lokalna skupština je krajem prošle godine odlučlila da Mitrovićima proda deo opštinskog zemljišta, kako bi im omogućila da legalizuju sporni objekat. Osim toga, razlog za nezadovoljstvo građana je i izveštaj DRI, po kome je opštinsko rukovodstvo nezakonito potrošilo najmanje 150 miliona dinara, odnosno petinu prošlogodišnjeg bužeta.

Devetim protestom od februara prošle godine, demonstranti zahtevaju smenu lokalne vlasti i da državni organi reaguju po prijavama građana i aktivista „Inicijative za Požegu“ o zloupotrebama čelnika te lokalne samuoprave.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari