Veći deo opozicije razočaran, ostatak konstruktivan 1Foto: Medija centar

Za mnoge neočekivano loš dokument predstavnika Evropskog parlamenta koji su posredovali u dijalogu vlasti i opozicije o izbornim uslovima ne samo da je podelio opoziciju na onu (SSP, DS, PSG i PZP) koja je napustila taj dijalog nezadovoljna predloženim rešenjima dan pred kraj i onu koja je ostala (ZZS, SDS, Dveri, Narodna stranka), nego je za samo nedelju dana od završetka dijaoga doveo do toga da neki iz takozvane prave opozicije (SDS, Nova stranka, Nova Srbije, GDF, 1 od 5 miliona, Tolerancija, Vlaška stranka) postanu čak i konstruktivniji i od onih ih iz takozvane konstruktivne opozicije (Dveri).

Socijaldemokratska partija će naime biti deo dva tela predloženih dokumentom, jer će se, kako je naveo lider te partije Boris Tadić, za Politiku, boriti za poboljšanje izbornih uslova do kraja i ne samo za njih nego i za sve one partije koje ne žele da učestvuju u tim telima, i koje će na narednim izborima koristiti to za šta će se SDS izboriti.

Ako ništa drugo, SDS, kao proevropska stranka ostaje na putu saradnje sa predstavnicima EU, ali uz neizvestan ishod te svoje borbe.

Dveri još nisu zvanično odlučile hoće li biti deo privremenog nadzornog tela koje bi trebalo da obezbedi politički pluralizam i profesionalnu stručnost i proširenog RIK-a, ali nije teško zaključiti da će i oni delegirati svoje predstavnike, kako bi se, kako kaže predsednk Dveri Boško Obradović, iznutra borili i nadzirali proces kampanje i izbora.

U svakom slučaju, Dveri do 1. oktobra čekaju neki dogovor sa opozicijom, a ako ga nema nastavljaju put sami, ili pak sa Zavetnicima, DJB, ili Narodnm strankom, pokazaće vreme.

Prema nezvaničnim saznanjima Danasa od izvora bliskih SNS, za predsednika vladajuće SNS Aleksandra Vučića, koji obavlja i funkciju predsednika Srbije, važno je buduće pozicioiniranje Dveri, odnosno blok kojem će one pristupiti.

Da li Vučićevoj opoziciji ili pak onoj drugoj, budući da bi Dveri, mogle da imaju potencijal za artikuladiju desnih opozicionih birača.

Grupaciju oko SDS i Nove napustio je, u međuvremenu, Marko Bastać, osnivač Kancelarije za lokalne i inovativne politike, poznatiji kao bivši predsednik beogradske opštine Stari grad, uz obrazloženje da je ova grupa „iznenada kidnapovana od strane pojedinca koji se isključivo bavi pozicioniranjem unutar opozicije i samostalno donosi odluke bez konsultacija sa ostalim organizacijama.

Bastać je prethodno saopštio da napušta međustranački dijalog.

Na to mu je iz SDS poručeno da je istorijat Bastaćeve tendencije da menja stranke i pokrete, bez ikakve ideološke koherentnosti, dobro poznat i da on prvo mora sa sobom da odluči šta podržava i sa kim sarađuje.

Prazninu koju je Bastać ostavio za sobom mogle bi da ispune Demokrate Srbije, koje je okupio Branislav Lečić.

Sadašnji predsednik Demokrata Srbije Vojislav Janković kaže da su pregovori o ujedinjenju sa SDS su u toku.

Kako je Vučiću pregrupisavanje na opozicionoj sceni važno, naši sagovornici nezvanično ukazuju i na to da će i Tadićevo pozicioniranje i udruživanje biti pažljivo praćeno.
Kada je reč o delu opozicije koji je ili prekinuo dijalog (SSP, DS, PSG i PZP) ili ostao u dujalogu ali ne prihvata ponuđeni dokument posrednika (ZZS, Ne davimo Beograd i Narodna stranka) osim njih niko njihove dalje korake ne zna.

Predsednik SSP Dragan Đilas rekao je tajnovito na konferenciji za novinare u petak da će se sami bez pomoći EU izboriti u Srbiji kao i da će način biti poznat narednih meseci.

Trenutno je izvesno da će SSP, DS, PSG i PZP činiti jednu od kolona na izborima.

Bojkot, poput onog prošle godine, nije opcija, a izbora neće ni biti ako ne budu pošteni, neke su od poruka ove skupine.

Iako u svim ovom partijama tvrde da su evropski orijentisani, jasno je da su vrlo razočarani ponašanjem EU prema ovdašnjem režimu.

Iz Zajedno za Srbiju Nebojše Zelenovića i inicijativa Ne davimo Beograd poručuju da sa SSP, DS, PSG i PZP razgovaraju o saradnji i partnerstvu tokom izbornog procesa, dakle o nenapadaju, čuvanju leđa na lokalu, kako da predstave različite ideje, ali ne i o zajedničkoj koloni.

Ne davimo Beograd, ZZS, pokret Aleksandra Jovanovića Ćute, i ostali partneri prave zeleno-levu platformu programski i ideološki bliskih organizacija“ i u svojoj koloni, kako sada stvari stoje, izlaze na izbore.

Ali su, kako je rekao Dobrica Veselinović, iz Ne davimo Beograd, spremni da podrže kandidata za gradonačelnika Beograda najače opozicione liste.

Koja će biti cena te podrške, ostaje da se vidi u postizbornim pregovorima sa onima koji im sada programski i ni na koji način nisu bliski.

A postoji i realna mogućnost i da ta zeleno-leva platforma bude najjača opoziciona lista, čiji će kandidat trebati podršku ostalih.

Zvanična odluka NDMBG o izlasku na izbore ili ne biće doneta 20. okotobra.

Put Narodne stranke, Vuka Jeremića, sličan je putu Dveri.

Poput Dveri koje su imale nekoliko samostalnih izleta, NS, kao najčvršći pobornik bojkota, sada samoinicijativno izlazi na lokalne izbore u Negotinu.

Oni veruju da je poboljšanje izbornih uslova i dalje moguće, a materijal o svim nepravilnostima u Negotinu proslediće evroposlanicima, koji preko Vladimira Bilčika poručuju da daljih pregovora nema i da je za njih stvar gotova.

Potpredsednik NS Zdravko Ponoš kaže da nije bitno šta kaže Bilčik, koji je uzgred izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari