Protest Građanskog otpora: Fudbalska utakmica naroda protiv mafije 1Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Fudbalska utakmica „narod protiv mafije“, u okviru protesta u Beogradu koji organizuje Građanski otpor, održana je večeras u Ulici kralja Milana između zgrade u kojoj je sedište Republičke izborne komisije (RIK) i zgrade u kojoj je kabinet predsednika Srbije Aleksandra Vučić.

Kako je rečeno narod je pobedio sa dva gola, a kraj je proslavljen paljenjem baklje, dok je reprezentacija naroda poklonila „fantomku“ Vučiću, tako što su je ostavili na rampi kod Predsedništva.

Igrači mafije imali su crne maske „fantomke“ na licima. Reprezentacije je predstavljao sportski novinar Milojko Pantić, koji je rekao da je ovo jedinstvena utakmica u galaksiji od „kada se nebo nad Srbijom 2012. zatvorilo“, i dodao da se „svi igrači prave da su Vučić“.

Himna „reprezetnacije naroda“ bila je pesma Đorđa Balaševića „Živeti slobodno“, a himna mafije „A sad adio“.

Komentator Pantić pozvao je publiku da ne zviždi himni koja je prema njegovim rečima emitovana u čast rođendana predsednika Vučića. Građni okupljeni u Ulici kralja Milana mahali su uz tu pesmu, dok je Pantić rekao „da se zna i kad i gde“ i poručio „Sledeći rođendan u zatvoru“. Pantić je rekao da nije važno šta se na terenu dešava, već da otkrije svoje podatke, i da u zgradi na Andrićevom vencu 1 od 1990-ih „sedi politička mafija“.

Tokom protesta u Beogradu i u Kragujevcu prikupljan je i dobrovoljni prilog za lečenje dečaka Dimitrija Vrbanića, pa su građani mogli da kupe bedževe i tako se uključe u akciju.

Protest je počeo na Platou ispred Filozofskog fakulteta, a šetnja na čijem čelu je bio transparent „Bojkot 2020“, prošla je pored Radio-televizije Srbije i Andrićevog venca.

Predstojeći izbori su lažni

Profesorka Biljana Stojković izjavila je večeras, na protestu u Beogradu, koji organizuje Građanski otpor, da žele da pokažu koliko su predstojeći izbori lažni.

Ona je rekla da je „vladar“ raspisao izbore i da je dan pošto je predao izbornu listu oglasio da u Srbiji ima korona virusa, koji je ranije proglašavao najsmešnijim.

Rekla je i da je Srbija izbačena iz evropskog tela za kontrolu kvaliteta visokog obrazovanja. Stojković je poručila da je „to logična posledica svega što su uradili visokom obrazovanju, lažnih diploma, zakona o visokom obrazovanju koji su doneli“.

„Univerzitet je u slobodnom padu bez padobrana i tako će biti dok ne sklonimo ovu vlast“, dodala je Stojković. Podsetila i da je sutra 8. mart – Međunarodni dan žena i da sutra treba slaviti žene borce koje su se izborile za pravo glasa žena i sva prava koje su žene dobile. Građanska aktivistkinja Aida Ćorović poručila je da je ona jedna od brojnih žena u Srbiji koja je prošla nasilje i javi linč zbog izgovorene reči.

Njena obaveza je, kako je rekla, da koristi glas koji ima i javno govori o problemima te istakla da su mnoge žene u Sebiji žrtve, ali da nemaju mogućnost da se čuje njihov glas.

Ćorović je naglasila da je stopa nezaposlenosti žena duplo veća nego kod muškaraca, da žene imaju nižu platu, da su mobing i seksualno maltretiranje zaposlenih žena skoro pravilo, da su penzije žena manje.

Naglasila je težak položaj Romkinja, žena sa invaliditetom i žena sa selom, podsetila na broj ubijenih žena u porodičnom nasilju, te naglasila da skoro 80 odsto građana Srbije smatra da je za ženu najvažnije da budu majke. „Onda kada postane majka, ova nakaradna država učini sve da ponizi te žene“, rekla je Ćorović i dodala da Srbija još nije usvojila zakon o rodnoj ravnopravnosti.

Poručila je građankama koje rade za minomalac, ženama na selu, svima koje su doživele nasilje, ucene, aktivistkinjama koje imaju glas da one imaju moć. „Sloboda se ne dobija na poklon, sloboda se osvaja, sloboda se živi“, poručila je Ćorović.

Organizatori su poručili da je laž da je Srpska napredna stranka prva podnela listu, jer je to pre njih uradio Vladimir Perić na čijoj listi su bili „doktor Siniša Mali“, Zoran Babić kandidat za ministra za bezbednost saobraćaja, Tomislav Nikolić kandidat za ministra za zadužbinarstvo, Milutin Jelačić Jutka kandidat za ministra za rodnu ravnopravnost.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari