Protest večeras u Požegi: Tražiće se ostavke čelnika opštine 1Foto: Inicijativa za Požegu

Građani Požege protestovaće večeras u 18 časova na Trgu slobode, kada će, jedanesti put od februara prošle godine, zahtevati ostavke opštinskih čelnika.

 

 

„Dođite da još jednom pokažemo da smo dostojanstveni i kulturni sugrađani, a ne huligani, kako nas nazivaju lokalni moćnici koji našim parama unajmljiju privatno obezbeđenje da nas maklja“, navodi se u pozivu Udruženja građana „Inicijativa za Požegu“, koja organizuje protestno okupljanje.

Uz navode da će lokalne funkcionere, protiv kojih je podneto 178 krivičnih prijava, ponovo pitati gde je 150 miliona dinara iz budžeta za 2017. godinu, koliko je DRI utvrdila da je nezakonito utrošeno, „Inicijativa“ ističe da građani „ne pristaju na „domaćinsku politiku“ koja pljačka opštinski budžet“.

„Državni organi, kao što je Državna revizorska institucija  (DRI) kažu da su kršili zakon, a vidimo da su to nastavili i u 2019. godini – novom javnom nabavkom kojom je uveden „besplatan javni prevoz“, saopštilo je to udruženje.

Tvrdeći da je opštinsko rukovodstvo radilo po zakonu, predsednik opštine Milan Božić (SNS) je, pre neki dan objavio video snimak sa sednice OO SNS Požega na kojoj je govorio o ovogodišnjem budžetui saopštio da je protiv njega i njegovih saradnika, krajem prošle i ove godine, podneto 178 krivičnih prijava.

„To su sve naručene prijave. Budžetska inspekcija nam je krajem 2017. i početkom 2018. došla u kontrolu po prijavi ovih što zvižde i pište i naravno da je sve bilo u redu“, rekao je Božić, misleći na građane koji protestuju još od februara prošle godine.

„Imali smo jednu kontrolu po prijavi tužilaštvu isto „Inicijative za Požegu“ i tu smo čisti, što bi se reklo. U toku je ista ta prijava Odeljenju za suzbijanje korupcije u Kraljevu. A definitivno nam je državni revizor rekao da su, s obzirom na to da smo bili planirani da DRI dođe u redovnu kontrolu u 2019., zbog obimnih prijava bili prinuđeni da dođu u 2018. godini. Dakle, ukupno 178 krivičnih prijava, to je sve zvanično“, navodi Božić u video snimku i poručuje da „celokupno opštinsko rukovodstvo može svima da pogleda u oči,jer radi po zakonu, u javnom intersu i otvoreno“.

Uz ocenu da su požeški funkcioneri rekorderi u krivičnim prijavama, „Inicijativa za Požegu“ pita tužilaštvo „šta je sa tim prijavama i kako to da predsednik opštine tvrdi da je opštinsko rukovodstvo radilo u skladu sa zakonom, kad DRI u svom izveštaju navodi brojna kršenja zakona u trošenju čak 150 miliona dinara“.

Osim toga, na protestu u subotu, biće uoućena i poruka TV Požega da građani imaju pravo na slobodu izražavanja i da će zahtevati „svojih pet minuta u dnevniku te loklane TV stanice“.

„Svrha lokalnih medija je da izveštavaju objektivno u službi očuvanja javnog interesa, a ne u interesu Srpske napredne stranke i lokalne vlasti koju ona predvodi“, navela je „Inicijativa za Požegu“.

Paralelne institucije 

„Da li građani Požege moraju najpre da se učlane u SNS i da budu pozvani na sednicu OO SNS Požega da bi tamo čuli obrazloženje budžeta i imali priliku da o njemu diskutuju i to nakon što je usvojen? Pitamo Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave da li se institucija SO na taj način flagrantno urušava i da li lokalni funkcioneri prave paraorgane, paralelne institucije na kojima je samo onima sa stranačkom knjižicom dozvoljeno da postavljaju pitanja?“, sapštila je „Inicijativa“ o stranačkom skupu naprednjaka na kome je, osim Božića kao šefa lokalnog odbora SNS, u ulozi zapisničara bila i Zorica Mitrović (SNS), predsednica SO Požega. „Taj prizor ukazuje na to da oni zaboravljaju da u ovom filmu imaju druge uloge i da nisu u ulozi predsednika opštine i predsednice SO, nego u ulozi stranačkih čelnika“, zaključije „Inicijativa“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari