Putin i Vučić obišli Hram Svetog Save 1

Predsednici Srbije Aleksandar Vučić, Rusije Vladimir Putin, i patrijarh Irinej simbolično su večeras u Hramu Svetog Save postavili kockice u boji državnih zastava u mozaik koji u Hramu rade umetnici iz Rusije, a Putin se nakon posete kratko zahvalio okupljenim građanima koji su došli da ga pozdrave.

Dvojica predsednika zapalili su sveće u kripti Hrama Svetog Save, a potom su ruskom predsedniku detaljno predstavljeni radovi.

Putin se ispred hrama obratio okupljenim građanima kojima je zahvalio na prijateljstvu na srpskom i na ruskom jeziku.

„Hvala na prijateljstvu. Spasiba za družbu“, rekao je Putin građanima koji su posetu pratili i na video bimovima.

Neposredno pre obraćanja Putina srpski predsednik Aleksandar Vučić zamolio ga je dok su završavali posetu Hramu „za tri rečenice okupljenim građanima“ iako je pre toga u Palati Srbije na konferenciji za novinare saopštio da neće govoriti ispred Hrama Svetog Save. Snimak je osvanuo i na društvenim mrežama.

Putin je prvo posetio kriptu Hrama, gde je sa sa Vučićem upalio sveću. Akademski slikar i ikonopisac Aleksandar Nikolajevič Muhin, vođa ruskog tima koji radi na oslikavanju Hrama, predstavio je Putinu projekat i objasnio kako teku radovi, navodeći da je do sada urađeno 4.000 kvadrata mozaika od ukupno 12.000 kvadratnih metara, što ga čini, kako je rekao, najvećim mozaikom u hrišćanskim svetinjama.

Prema njegovim rečima, za nastavak radova potrebno je još milion dolara. Muhin je pozvao Putina da podrži projekat, a patrijarha zamolio da blagoslovi radove.

U čas Putina večeras su se oglasila zvona sa Hrama Svetog Save, a ispred ulaza u Hram dočekali su ga poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Irinej i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i hiljade građane koji su na plato ispred Hrama došli da pozdrave ruskog šefa države.

Putin i Vučić obišli Hram Svetog Save 2
Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIĆ

Prisustvovali su i predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković premijerka Ana Brnabić, predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik i drugi državni zvaničnici.

Okupljene pristalice ruskog i srpskog predsednika klicale su Rusiji, noseći zastave Srbije i Rusije, a u masi su se mogli videti i transparenti sa natpisima Kosovska Kamenica, Leposavić, Danilovgrad, Gračanica…

Prema podacima policije, ispred Hrama Svetog Save bilo je više od 100.000 građana koji su došli u znak poštovanja ruskom predsedniku.

Putin je, uz jake mere bezbednosti, posetom Hramu, završio zvaničnu posetu Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari