Radosavljević: Formiranje Zajednice srpskih opština bez Prištine ne bi imalo efekta 1Kosovska Mitrovica Foto: Kancelarija za KiM

Formiranje Zajednice srpskih opština je obaveza kosovskih institucija koja nije sprovedena, uprkos ustavnim i međunarodnim obavezama da to učini – ukazuje za Danas direktorka Nove društvene inicijative iz Kosovske Mitrovice Jovana Radosavljević, koja govori o mogućnosti jednostranog proglašenja Zajednice srpskih opština, usled krize nastale posle odluke vlasti u Prištini da oduzimaju „KS“ tablice.

– Bilbordi sa natpisom “Dobrodošli u Zajednicu srpskih opština” pojavili su se nekoliko sati posle konferencije za štampu predsednika Srbije Aleksandra Vučica u ponedeljak, i koji se sada verovatno koriste kao argument koji je iskoristio i kosovski premijer Aljbin Kurti, koji tvrdi da je sporazum o slobodi kretanja istekao i da on zato može da uspostavi nova pravila o slobodi kretanja na Kosovu, bez pregovora dve strane – navodi Radosavljević.

Prema njenim rečima, tom logikom, isto je istekao i rok za formiranje Zajednice srpskih opština, pa bi tako ZSO mogla jednostrano da se proglasi.

– Dakle, jednostrano formiranje ZSO tako jeste moguće, samo što ne bi imalo efekta ako se formira bez Prištine, jer bi i sama ZSO morala da bude deo kosovskog institucionalnog sistema. Podsetiću, u martu 2013. godine, dve trećine kosovskih poslanika ratifikovalo je inicijalni sporazum o Zajednici srpskih opština (ZSO). Nakon toga usledio je poseban sporazum o Opštim načelima 2015. godine i presuda iste godine od strane Ustavnog suda Kosova koja je zahtevala osnivanje ZSO – podseća Radosavljević.

Grupa nevladinih organizacija sa Kosova okupljenih u inicijativi OPEN, kao i drugih organizacija i medija, upozorila je u saopštenju na to da su nenajavljen početak sprovođenja odluke Vlade Kosova o zameni saobraćajnih registarskih oznaka gradova u Republici Srbiji privremenim RKS-probnim tablicama i istovremene nejasnoće u vezi sa planovima Vlade Kosova za automobile sa oznakama KM, PR, PZ,UR, GL, PE, ĐA izdatih od strane izmeštenih policijskih uprava MUP-a Srbije, izazivali tenzije i zbunjenost među građanima.

– Ne samo da uvođenju novih mera nije prethodila otvorena društvena debata na kojoj bi se utvrdili svi rizici i izazovi ovakvih mera, potrebe i viđenja svih zajednica na Kosovu, već je sprovođenje ovih mera pratila demonstracija sile, odnosno angažovanje Specijalnih jedinica kosovske Policije. Opštoj konfuziji koja vlada među građanima srpske zajednice na Kosovu doprinose i šture i nejasne informacije o sprovođenju odluka Vlade Kosova, koje posebno u delu koji se tiče procedura u vezi saobraćajnih registarskih oznaka gradova na Kosovu izdatih od strane srpskih institucija (KM, PR, PZ, UR, GL, PE, ĐA) ne pružaju jasna uputstva građanima o tome šta će se desiti sa njihovim vozilima nakon konfiskacije tablica – navodi se u saopštenju.

U istom se poručuje da je taj nivo nepoznanica tri dana nakon stupanja na snagu nove odluke neprihvatljiv i protiv interesa građana. U saopštenju piše da su za ovakva pitanja potrebna politička rešenja, te da grupa organizacija okupljenih oko platforme Open pozivaju na hitnu deeskalaciju i vraćanje pitanja slobode kretanja u okvir pregovora o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari