Radosavljević (SDS): Telekom preplatio Kopernikus 1Foto: Zoran Spahić

Telekom Srbija platio je kablovske operatere Kopernikus i Radijus vektor po višestruko većoj ceni od njihove realne vrednosti, izjavio je danas na konferenciji za novinare potpredsednik Socijaldemokratske stranke (SDS) Goran Radosavljević.

Radosavljević je istakao da se na osnovu podataka iz APR i na osnovu podataka S&P Capital može proceniti da je vrednost Kopernikusa u 2017. godini bila oko 40 miliona evra, a u 2018. godini oko 82 miliona evra. Po tom modelu, vrednost Radijus vektora u obe godine bila je oko 23-24 miliona evra.

Na osnovu prosečne vrednosti za te dve godine može se proceniti da je vrednost Kopernikusa bila oko 61 miliona evra, a Radijus vektora oko 24 miliona evra, naglasio je Radosavljević.

On je dodao da je Telekom Srbija platio Kopernikus 195 miliona evra (što je 22 puta poslovnih prihod te kompanije EBITDA) a Radijus vektor 108 miliona evra (34 puta EBITDA). Poređenja radi, prosečna vrednost kablovskih operatera u svetu, prema podacima S&P u 2018. godini, bila je 8,9 puta EBITDA.

Radosavljević je naglasio da je Telekom Srbija platio Kopernikusu po jednom pretplatniku 2.560 evra i oko 1.800 evra po jednom korisniku Radijus vektora. On je naveo primer da je Telekom Srbija, prilikom kupovine Telekoma Srpske 2006.godine, platio 426 evra po jednom korisniku.

Radosavljević je istakao da se na osnovu toga može zaključiti da je Telekom Srbija platio tri puta više za Kopernikus i pet puta više za Radijus vektor nego što je to bila njihova realna tržišna vrednost u trenutku kupovine.

Zato je Goran Radosavljević postavio pitanje nadležnim organima da li su ova dva operatera mogla da se kupe jeftinije i šta je bilo sa oko 200 miliona evra, koliko su ova dva operatera više plaćena.

On je upitao i da li je kupovina kablovskih operatera za tako visoku cenu bila opravdana investicija ili se radi o pljački velikih razmera

Radosavljević je takođe ukazao i na podatak da je za samo godinu dana broj zvaničnih korisnika kablovskih usluga Kopernikusa utrostručen sa 51.000 na preko 150.000, što navodi na sumnju da je ta kompanija pre 2018. godine u najvećoj meri radila sa neprijavljenim korisnicima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari