Radovanović: Nametnuti obaveznu vakcinaciju zdravstvenih radnika, policije i vojske 1foto FoNet/Medija Centar

Epidemiolog Zoran Radovanović izjavio je danas da je neophodno nametnuti obaveznu vakcinaciju zdravstvenih radnika, kao njihovu profesionalnu obavezu i moralno pitanje.

On je rekao da obaveznu vakcinaciju treba proširiti i na policiju, vojsku i zaposlene u javnoj službi, jer ti ljudi mogu da ugroze ostale.

Radovanović je rekao da treba izvršiti i „razuman“ pritisak na prosvetne radnike da se vakcinišu, ali i da ih treba obrazovati o vakcinaciji, jer je većina „povučena“ dezinformacijama.

„Takođe treba promovisati vakcinaciju širenjem istinitih informacija, obustaviti sistematsko sejanje nenaučnih stavova putem prorežimskih medija i da Krizni štab preuzme odgovornost za tekući epidemijski talas, odnosno da poštuje naučna saznanja bez obzira na političke efekte“, rekao je on na konferenciji za medije u prostorijama Demokratske stranke.

Radovanović je ocenio da je kovid propusnice trebalo uvest „mnogo ranije“ i da je i na tom polju Krizni štab pokazao da je podlegao političkom pritisku.

On je kazao da su mere trebale da se preduzmu mnogo ranije, jer bi to onda omogućilo Kriznom štabu da predvidi peti talas, koji je neminovan, i da se bave samo pitanjem njegovog razmera.

„U junu je trebalo da učine nešto da broj zaraženih padne na ispod deset, a oni su bili kao u zimskom snu sa izjavom da čekaju da broj zaraženih dostigne 500, što je sumanuto, jer to onda više nije preventivna akcija, nego gašenje požara“, kazao je on.

Epidemiolog smatra da je Krizni štab „još uvek pasivan“, jer je postao „žrtva politikanske kalkulacije“, umesto da se drži naučnih činjenica.

Doktorka Tatjana Vešović ocenila je da je Srbija „crna rupa“ po pitanju epidemije i pozvala sve građane da se vakcinišu.

„Vakcinacija i očuvanje zdravlja nema boju, nema politički dres, nema razlike, samo je bitno da budemo zdravi i sačuvamo zdravu populaciju“, rekla je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari