Ratifikovan sporazum o razgraničenju Kosova sa Crnom Gorom 1Foto: N1

Poslanici Skupštine Kosova danas su za 80 glasova za i 11 protiv usvojili Sporazum o razgraničenju sa Crnom Gorom, prenela je Televizija Crne Gore.

Današnje zasedanje prekidano je četiri puta zbog toga što su poslanici pokreta Samoopredeljenje u nekoliko navrata aktivirali suzavac.

Epilog današnjih dešavanja u kosovskom parlamentu je da je pet poslanika Samoopredjeljenja uhapšeno nakon trećeg bacanja suzavca, a još dvojica nakon četvrtog.

Posle četiri bacanja suzavca i četiri prekida sednice, poslanici Samoopredjeljenja koji nisu uhapšeni napustili su skupštinsku salu na zahtev obezbeđenja.

Policija Kosova je saopštila da na osnovu svojih nadležnosti i zakonskih ovlašćenja sprovodi istražne radnje kako bi otkrila kako je suzavac unet u salu Skupštine, kao i sve drugo u vezi bacanja suzavca.

Kako prenosi RTK, prvi put suzavac su oko 11:55 bacili poslanici Samoopredjeljenja Dželal Svekla i Fitore Pacoli.Nakon više od sat pauze poslanici su nastavili zasedanje, koje ponovo prekinuto posle samo dva minuta, jer su aktivirana još dva suzavca.

U trenutku aktiviranja suzavca 77 poslanika glasalo je za usvajanje Sporazuma o demarkaciji granice sa Crnom Gorom. Iako je tada isključeno petoro poslanika Samoopredeljenja, pronađen je način da se i treći put onemogući glasanje.

Poslanici su se vratili u salu oko 17:10 čekajući novo izjašnjavanje, da bi odmah po obraćanju čelnika parlamenta poslanicima prostoriju ispunio novi talas dima.

Nakon četvrtog prekida, u Skupštinu je stigao ambasador Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu Greg Delavi, koji je kazao da je veoma razočaran situacijom. Kada u sali više nije bilo poslanika Samoopredeljenja glasanje je, konačno, iz petog puta bilo uspešno.  Nakon usvajanja ovog Sporazuma, Kosovo je na korak od dobijanja vizne liberalizacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari