Rešenje za status Sandžaka - autonomija 1Foto: FoNet/ Aleksandar Levajković

Šta treba da urade Bošnjaci?

Da budu odani svojim strankama, a bošnjačke stranke treba da pronađu šta je zajednički minimum za sve nas – rekao je na svečanoj sednici SDA Sandžaka osnivač stranke i predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) Sulejman Ugljanin i dodao da njegovi sunarodnici u Srbiji imaju „dupli legitimitet“, neposredan izbor svojih predstavnika u državnom parlamentu i BNV, i mora da prestane kupovina bošnjačkih glasova na izborima, jer to“ vladajući režimi rade već 28 godina“.

Ugljanin je, na svečanosti koja je održana povodom 28 od osnivanja SDA Sandžaka, ponovio već ranije izrečene kvalifikacije na račun državnog vrha Srbije, koji ne može da predstavlja Bošnjake, koji su „dokazani neprijatelji našeg naroda“. Poručio je da će se „boriti za voljenu, a ne veliku Srbiju“ i da „ćemo poštovati Ustav onoliko koliko on poštuje nas“.

Skupština je jednoglasno usvojila političku deklaraciju u kojoj se kaže da su Bošnjaci autohton narod na prostoru Sandžaka i predstavljaju deo jedinstvenog nacionalnog korpusa sa Bošnjacima u BiH i drugim državama nastalim na prostoru bivše SFRJ, imaju pravo da uspostavljaju sve vrste odnosa sa sunarodnicima u BiH, rešenje za status Sandžaka mora biti u saglasnosti sa rezultatima referenduma o autonomiji od 1991. godine. Na kraju ovog dokumenta, SDA Sandžaka poziva UN, EU i SAD da posreduju između Vlade Srbije i predstavnika BNV radi trajnog rešenja statusa Bošnjaka i Sandžaka, jer to je put ka trajnom miru i stabilnosti na Balkanu.

Skupu u Novom Pazaru prisustvovale su delegacije iz BiH, Makedonije, Crne Gore, Turske i sa Kosova.

Ministar civilnih poslova BiH i zamenik predsednika SDA BiH Adem Osmanović, ocenio je da odnosi između njegove države i Srbije nisu onakvi kakvi treba da budu, a odnosi između Bošnjaka i Srba se popravljaju „ali ide sporo“.

– Vučić je promenio retoriku i sada šalje signale politike pomirenja, ali ima nekih u njegovom okruženju koji to ne žele – rekao je Osmanović i dodao da su Bošnjaci autohton narod u Sandžaku i „ne mogu biti nacionalna manjina. Potrudićemo se da budu konstitutivni narod. Zajednički interes Bošnjaka u Sandžaku i BiH je zalaganje za bolje odnose između dve države, brže ka punopravnom članstvu u EU, jer nam je u interesu da budemo pod jednim krovom i veća privredna, kulturna i sportska saradnja između BiH i Srbije“.

Profesor Univerziteta iz Prištine Nedžmedin Spahiju smatra da će se potpuno poverenje na ovim prostorima između Bošnjaka i Srba stvoriti kada „Aleksandar Vučić i Sulejman Ugljanin zajedno, u centru Novog Pazara, otkriju spomenik Aćif-efendiji, kojem se zamera što je sarađivao sa Nemcima, iako su svi sarađivali da bi sačuvali svoj narod. Dobre odnose sa Hitlerom imao je Ivo Andrić, a on se pominje samo kao dobar pisac“. Bilo je primetno odsustvo dopisnika beogradskih medija, koji su na taj način izrazili svoj protest protiv prošlonedeljnih optužbi iz BNV da mediji pozivaju na linč Bošnjaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari