Respiratori raspršili koaliciju 1Nihat Biševac sa predsednikom Srbije u Novom Pazaru Foto: Beta/Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll

Dolazak predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Novi Pazar i uručivanje 13 respiratora za Opštu bolnicu bili su presudni za trajanje koalicije dve najveće bošnjačke stranke – Sandžačke demokratske partije (SDP) i SDA Sandžaka, a Emira Ašćerića su koštali funkcije pomoćnika novopazarskog gradonačelnika.

Može se, na kraju dogoditi i da se raspusti aktiileno Bacionalano bođnjačko vijeće (BNV) i održe novi izbori.

Ašćerić je, podsetimo, na svom Facebook profilu Vučićev dolazak okarakterisao kao „zloupotrebu i političku kampanju“. Narednog dana novopazarski gradonačelnik Nihat Biševac je doneo odluku da Ašćerića, koji je kadar SDA Sandžaka, smeni sa mesta svog pomoćnika i od SDA zatražio da predloži novog kandidata.

Odmah je reagovala partija Sulejmana Ugljanina ocenom da je Ašćerić izneo stav svoje stranke „koji je podržan od celokupne demokratske javnosti, građana i slobodnih intelektualaca“, te da odluka Biševca „odslikava jedan netolerantan, isključiv i neprijateljski stav prema drugačijem mišljenju i slobodi govora: „Ašćerić je smenjen zbog drugačijeg mišljenja, odnosno zbog iznošenja stava SDA Sandžaka. Ovo je dokaz da u Sandžaku imaju samo dve opcije, SDA Sandžaka kao autentična sandžačka opcija i Vučićeva velikosrpska opcija.“

Osnivač SDP-a i potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić za koalicione partnere iz SDA rekao je da „ništa nisu uradili da pomognu u borbi protiv korona virusa“ i da „ni tri maske nisu obezbedili, a kritikuju onoga ko obezbeđuje toliku medicinsku opremu“. Takođe da, „dok se Vlada, predsednik i lokalna samouprava bore da spašavaju ljudske živote, drugi očito bave virusnim profiterstvom“.

Podsetimo da su nekada dva najveća politička rivala u bošnjačkom korpusu, u mirnije odnose ušli krajem 2016. godine kada su potpisali Sporazum o strateškoj saradnji na osnovu kojeg su zajednički vladali u Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu. Tada je lider SDA Sulejman Ugljanin rekao da će koalicija između njegove partije i SDP trajati „do kijametskog dana“, pa se sada ovde govori da je taj dan – došao.

Od početka sporazuma bilo je razmimoilaženja, ali se žmurilo radi smirivanja političke scene. Koalicija je ozbiljno uzdrmana, prošle godine, kada su odbornici SDA u lokalnim parlamentima pokrenuli inicijativu o promeni imena ulica u ove tri opštine. U Novom Pazaru i Sjenici, ta tačka dnevnog reda nije prošla, a u Tutinu jeste. „Pucanje“ je nastavljeno kroz započetu predizbornu kampanju.

Inače, SDA je deo vlasti u Novom Pazaru od aprila 2017. i od tada je Ašćerić pomoćnik gradonačelnika. Zahvaljujući toj saradnji kadrovi SDA su nastavili da vladaju i Bošnjačkim nacionalnim vijećem (BNV), jer je lista „Vakat je“, koju je podržao SDP, ušla u koaliciju sa Ugljaninovom listom „Samoopredeljenje“. I ta koalicija je uzdrmana prošle godine kada su Ugljaninovi kadrovi inicirali specijalni status za Sandžak, sa svim elementima državnosti.

Nezvanično, lista „Vakat je“ pokrenuće inicijativu za raspuštanje ovog saziva BNV i raspisivanja novih izbora zbog „pokušaja albanizacije BNV“.

Poljoprivrednicima obavezan zahtev za odobrenje kretanja

Poljoprivredni proizvođači su zabrinuti kako da na svojim gazdinstvima sprovedu neophodne agrotehničke mere dok traje zabrana kretanja zbog sprečavanja širenja korona virusa – radnim danima od 17h-5h i vikendom od petka u 17h do ponedeljka u 5h ujutru.

Savetodavka za voćarstvo u Poljoprivrednoj savetodavnoj stručnoj službi (PSSS) u Novom Pazaru Silvija Hodžić kaže da je svaki poljoprivredni proizvođač „vlasnik ili korisnik zasada ili druge poljoprivredne površine dužan da podnese zahtev za odobrenje kretanja“.

– Zahtev se podnosi Upravi za zaštitu bilja putem elektronskog zahteva, koji je dostupan na internet adresi agromere.registar-uzb.rs. ili preko telefona – objašnjava Hodžić i naglašava da se u privodi navodi ime i prezime, broj lične karte, adresa sa koje će se kretati, broj poljoprivrednog gazdinstva, lokacija na kojoj će sprovoditi agrotehničke mere i vreme i dan kada će ti radovi biti obavljeni, a „dozvola kretanja će važiti samo za navedeni dan“.

Za teritorije Novog Pazara, Tutina i Sjenice telefon za podnošenje zahteva je 064-88-18-412 i rok za odgovor za podneti zahtev je 48 sati. Savetodavka Hodžić kaže da će svako lice, koje bude dobilo dozvolu za kretanje, obavezno će morati da sa sobom nosi i radni nalog, koji mora da ima sledeće podatke: ime i prezime, broj lične karte, jedinstven matični broj, adresu prebivališta, tačnu lokaciju zasada, farme ili pčelinjaka, vreme rada, opis radova, ime nosioca gazdinstva sa svim podacima o gazdinstvu i datum obavljanja radova.

Ovaj prilog sufinansira grad Novi Pazar

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari