RTS: Hoće li kosovska vlada obezbediti podršku timu za pregovore? 1Priština Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ

Uoči nastavka dijaloga Beograda i Prištine koji se očekuje u petak u Briselu, u Prištini rastu tenzije i neslaganja oko pregovora, i to na više različitih frontova, javlja RTS.

Nastavak vanredne sednice zakazan je za danas u 14 časova. Kako RTS prenosi, vladajuće stranke juče nisu imale kvorum, a ako ga danas budu imale, pitanje je da li će svi prisutni glasati „za“.

Ako je suditi po jučerašnjem sledu događaja, ne očekuje se da će danas uspeti inicijativa kosovske vlade da u parlamentu bude potvrđen pregovarački tim za dijalog sa Beogradom. U „timu jedinstva“, kako ga u Prištini nazivaju – koji bi prevodio Fatmir Ljimaj, su predstavnici svih vladajućih stranaka.

Opozicija nije predložila svoje predstavnike, niti su to učinili predstavnici civilnog društva, iako je za njih ostavljeno mesta.

S druge strane, prema pisanju RTS-a, stranke vlasti poručuju da one neće učestvovati na drugoj sednici, na kojoj će opozicija zahtevati usvajanje rezolucije kojom se Hašimu Tačiju zabranjuje da razgovara o korekciji granice.

Jučerašnjim neuspehom u skupštini uzdrmane su pozicije vladajuće koalicije na Kosovu. Neki od poslanika ocenili su da je, naporima da se zaštiti teritorijalni integritet, Kosovo doživelo politički kolaps.

Poslanici Demokratskog saveza Kosova poručili su da je vreme za pad vladajuće koalicije i obračun sa njenim predstavnicima, nazivajući ih „bandom kriminalaca“.

Inače, Ramuš Haradinaj i Hašim Tači razgovarali su sinoć, ali nije poznato da li su razgovarali o blokadi koja potresa kosovsku skupštinu, ili nastavku dijaloga u Briselu.

Hašim Tači će danas na jednom skupu govoriti o tome šta znači „korekcija granica“ i time će pojasniti svoju poziciju pred put u Brisel, na sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Ako uspe vladina inicijativa, pregovarački tim će očekivati da se njegovi članovi pojave sa Tačijem u Briselu, a ukoliko do toga ne dođe – Tači će na novi sastanak sa Vučićem otići sa svojim saradnicima, kao i do sada.

Postoji i dilema da li će pred susret u Briselu uspeti inicijativa albanske opozicije o izglasavanju rezolucije, kojom bi se Tači ograničio da ne razgovara o, kako kažu, teritorijalnim pro

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari