Rukovodstvo dela DS-a se bira 26. septembra? 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Iako je Socijaldemokratska stranka Borisa Tadića javno apelovala na rukovodstvo Demokratske stranke da se izjasni o daljem procesu ujedinjenja koje je otpočelo još maja prošle godine, krilo DS koje podržava Zorana Lutovca bar za sada ne želi da se o tome izjašnjava, niti da daje, kako kažu, šlagvort Vučićevim tabloidnim medijima.

Napominju samo da DS nije dobila zvaničan dopis od SDS, već da su ono što je zahtev SDS videli samo iz medija. Drugo krilo DS koje zagovara stranačke izbore tvrdi da je krajnje vreme da se završi proces ujedinjenja, ali i napominju da se na tome uveliko radi.

Vida Ognjenović, predsednica organizacionog odbora za predstojeće izbore u DS, podseća da je odluka o ujedinjenju i stvaranju velike DS doneta još 19. maja 2019. i da je ta odluka više puta potvrđena na sednicama Glavnog odbora. Ponavlja da je velika DS potrebna Srbiji i da se u DS radi na primeni te odluke.

„Na ujedinjenju rade službe i Demokratske stranke i Socijaldemokratske stranke. Mi se zajednički spremamo za izbornu skupštinu koju smo zbog virusa korona i nemogućnosti sprovođena aktivnosti na terenu odložili sa 22. avgusta za 26. septembar“, kaže Ognjenović. Na pitanje šta to konkretno znači ona odgovara da to znači da i članovi SDS mogu da se kandiduju za neku buduću funkciju, ali i da mogu da biraju.

Ognjenović kaže i da je trenutno izborna kampanja u zastoju i da zbog kovida 19 ne postoji mogućnost sastanka sa odborima i rada na terenu. Na pitanje kada će biti poznato ko se sve kandidovao za neku od funkcija u DS, Dragoslav Šumarac, potpredsednik DS, kaže da bi sredinom avgusta mogli biti poznati kandidati.

„Nadamo se da će i Zoran Lutovac napraviti kompromis kako bismo prevazišli ovu sitaciju u DS“, kaže Šumarac i pojašnjava da članovi SDS moraju prvo da se učlane u DS da bi se kandidovali za neku od funkcija i da je to tako po Statutu.

Šumarac pojašnjava da bi ujedinjenje SDS i DS trebalo da usledi pre stranačkih izbora, kako bi i ljudi iz SDS mogli da se kandiduju za neku od funkcija i da je zato usledio apel SDS rukovodstvu Demokatske stranke. A kao primer da je nešto počelo da se menja u DS, on navodi da je hiljadu članova uplatilo članarinu, a do 1. jula bilo je evidentirano svega 200 uplata.

Da podsetimo, Socijaldemokratska stranka Borisa Tadića ocenila je da je poslednji trenutak za izgradnju jake opozicione infrastrukture i apelovala na rukovodstvo Demokratske stranke da se zvanično izjasni o daljem procesu ujedinjenja sa SDS do kraja jula.

„Smatramo da je svako dalje odlaganje odluke u ovakvim okolnostima neodgovorno i da ujedinjenje ne sme biti podređeno unutarstranačkim sukobima i borbama za funkcije, jer time samo jača Vučićev režim“, navela je SDS.

Ta stranka je ocenila da je proces ujedinjenja zaustavljen od strane „aktuelnog rukovodstva demokrata i da je tako izgubljeno dragoceno vreme za stvaranje jake opozicione stranke“.

„Podsećamo da predsednik DS Zoran Lutovac još od prošle godine nije zakazao nijednu sednicu zajedničkih organa naše unije i da su najviši funkcioneri te stranke stavove o ujedinjenju iznosili isključivo u medijima“, kaže se u saopštenju SDS.

Ova stranka ocenjuje da je uzaludno trošenje energije građana na protestima pokazalo neophodnost konsolidovanja opozicije, kao i to da su svi načini borbe protiv vlasti u poslednjih osam godina bili pogrešni.

Kao što je poznato, 28. juna održane su dve sednice GO DS, jedna u Domu omladine u Beogradu na kojoj su bili Ognjenović, Šumarac, ali i Boris Tadić, kao i nekadašnji ministri i poslanici odlazećeg saziva, i druga u Šapcu, na kojoj je bio Zoran Lutovac, Dragana Rakić i drugi… Lutovac ne priznaje da postoje dva krila DS, niti da oni koji su bili u Domu omladine imaju pravo da organizuju izbornu skupštinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.