Šaipu Kamberiju ministarsko mesto u novoj vladi? 1Foto: FoNet/ Ljiljana Stojanovic

Mišljenja sam da je vreme da se povuku pragmatični politički potezi ka rešavanju životnih problema građana albanske pripadnosti kao i novim mogućnostima za uspostavljanje okvira značajno intenzivne komunikacije, ako je za to spremna nova vlada, stvarajući drugačiji pristup prema nacionalnim manjinama u Srbiji uz poseban naglasak na albansku nacionalnu zajednicu koja živi u Bujanovcu, Preševu i Medveđi.

To kaže za Danas predsednik Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) Ragmi Mustafa komentarišući mogućnost da Albanci sa juga Srbije posle skoro tri decenije u novom sastavu Vlade Srbije dobiju ministarsku fotelju.

– Sve nove vlade u regionu su dale mogućnost zastupnicima nacionalnih manjina da preuzmu odgovornost kako bi promenile diskurs prema individualnim i kolektivnim pravima tih nacionalnih manjina. Mišljenja sam da je ovo najbolji način za ispunjavanje obaveza koje je postavila Evropska unija i kapaciteta za prilagođavanje evropskim vrednostima kao društvo – ocenjuje Mustafa.

On podseća da je troje poslanika sa liste Demokratska alternativa Albanaca ujedinjena dolina (DAA) jasno „stavila do znanja na prvim razgovorima sa predsednikom Vučićem „da se otvori dijalog o realizaciji „plana o sedam tačaka“ koji je usvojen od strane Vlade Republike Srbije 2013. godine, a koji je platforma za preduzimanje hitnih mera o poboljšanju uslova i poziciji albanske zajednice u Preševskoj dolini, o realizaciji kolektivnih prava i daljoj integraciji u institucije sistema od policije, preko pravosuđa do obrazovanja“.

Narodni poslanik i predsednik Opštinskog odbora SNS u Bujanovcu Nenad Mitrović za Danas navodi da je „aktuelni predsednik opštine Nagip Arifi izigrao dogovor i poništio volju 42 procenta Srba koji su svojim glasovima obezbedili deset odborničkih mandata, ali ni jedno mesto u lokalnoj vlasti“.

– Ne znam da li će Albanci biti u novom sastavu Vlade Srbije i da li je to predmet bilo kakve političke pragmatike – navodi Mitrović i dodaje da „ukoliko neko od albanskih političara zauzme mesto u novom kabinetu treba i da preuzme odgovornost“. On precizira da „svako od albanskih političara treba da preuzme konkretnu odgovornost i da radi na rešavanju problema koje stalno ističu“, a to su po njegovom mišljenju „ekonomija, obrazovanje i kultura“, ali uz poštovanje i prava Roma koji nisu ušli u novi sastav lokalne vlasti.

Urednik portala bujanovačke Nikola Lazić ocenjuje da bi bio „jako dobar signal ukoliko bi neko od Albanaca bio uključen direktno u Vladu Srbije“. On smatra da Albanci imaju problem da su „od vlasti godinama tretirani kao građani koji ne postoje“.

– Sve bi čini mi se uključivanjem Albanaca u Vladu Srbije, dodatno relaksiralo i onako napete i besperspektivne odnose u Bujanovcu i Preševu. To bi bio dobar odnos samouverene vlasti kojom raspolaže Vučić, prema nacionalnim manjinama koje su godinama marginalizovane. Treba poverovati u ruku pomirenja – kaže Lazić.

Narodni poslanik Partije za demokratsko delovanje (PDD) Šaip Kamberi, čije se ime vezuje za moguću kandidaturu za ministra za Lokalnu samoupravu, nije odgovarao na pozive i poruke novinara Danasa.

Nedostupan za izjavu bio je i aktuelni predsednik Opštine Bujanovac Nagip Arifi iz Demokratske partije (DP), koji je juče imao uzvratnu posetu predsedniku Opštine Gnjilane Ljutiviju Haziriju.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sredinom jula sa predstavnicima izborne liste „Albanska demokratska alternativa Ujedinjena dolina“ i saslušao njihove predloge, zahteve i potrebe, kako je tada saopšteno iz Službe za saradnju s medijima kabineta predsednika.

Tom prilikom predstavnici albanskih partija izneli su namere da se Albanci što više integrišu u institucije države Srbije i govorili o neophodnosti ekonomskog napretka, kako juga Srbije tako i cele države.

– Predsednik Vučić je sa pažnjom saslušao sve njihove primedbe na funkcionisanje države i istakao da smo spremni da na različite načine pomognemo razvoju juga Srbije. On je naglasio da će predstavnike albanskih partija u narednih 14 dana obavestiti o daljem toku formiranja Vlade – navedeno je tada u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari