Samoopredeljenje "koči" Srpsku listu 1Foto: EPA/ ARMANDO BABANI (arhiva)

Neizvesno je da li će Srpska lista, lojalna zvaničnom Beogradu, učestvovati na izborima za predsednike četiri opštine 19. maja na severu Kosova, budući da se predstavnici Samoopredeljenja u kosovskoj Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) protive potvrđivanju te liste.

Kako je preneo Radio KiM na svom portalu, predstavnik Samoopredeljenja u CIK-u Adnan Rustemi izjavio je za prištinski list Zeri da bi „CIK trebalo pažljivo i detaljnije da se osvrne na prijavu Srpske liste i njenih kandidata, ne dozvoljavajući da se ovaj proces zloupotrebi za pokretanje scenarija protiv Republike Kosova, kao što radi Srpska lista pomognuta Aleksandrom Vučićem“.

Pokret Samoopredeljenje, čiji lider je Aljbin Kurti, ima dva od devet članova CIK-a, a izborne liste ne mogu biti potvrđene ako to ne odobri najmanje osam od devet članova CIK-a.

Rustemi je istakao da „mora da se dokaže da će kandidati Srpske liste priznati i poštovati ustavni i državni poredak Republike Kosovo i ispuniti sve odgovornosti“.

– Ne možemo da trošimo milione evra poreskih obveznika za scenarije koji ponovo upozoravaju kandidaturu i ostavku. Mi kao članovi Samoopredeljenja nismo protiv Srba, nego protiv instrumentalizacije Srpske liste od strane Beograda i kroz nju, borbe protiv države Kosovo… Članovi Samoopredeljenja u CIK-u biće protiv potvrđivanja Srpske liste… Srpska lista ne može i ne treba da bude potvrđena od strane CIK-a, kazao je predstavnik Samoopredeljenja.

Srpska lista juče nije komentarisala izjave predstavnika Samoopredeljenja, a ni od Kurtijevih saradnika nismo uspeli da dobijemo odgovor na pitanje da li će Samoopredeljenje, ipak, na kraju dati „zeleno svetlo“ za učešće Srpske liste na predstojećim izborima.

Diplomatski izvori Danasa nezvanično objašnjavaju da sada „sve zavisi od Sjedinjenih Američkih Država – da li će želeti da utiču na Samoopredeljenje da promeni mišljenje“.

„Ako Samoopredeljenje istraje u protivljenju kandidaturi Srpske liste, to će opasno produbiti ionako duboku krizu na Kosovu i dodatno odložiti nastavak Beograda i Prištine o konačnom statusu Kosova. Sve je u rukama SAD i zavisi od želja Amerikanaca. Ipak, treba očekivati da će Amerika od Kurtija tražiti da Samoopredeljenje da saglasnost za učešće Srpske liste, što će sniziti tenzije“, navode diplomate.

Kandidati

Rok za prijavu kandidata na vanrednim izborima u Severnoj Mitrovici, Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku istekao je u ponoć 18. aprila. Srpska lista kandidovala je Gorana Rakića, Vučinu Jankovića, Srđana Vulovića i Zorana Todića. Pored njih, kandidaturu su predali i predstavnici albanskih partija – Samoopredeljenja i Demokratske partije Kosova. Predstavnici ostalih srpskih partija sa Kosova odlučili su da bojkotuju izbore. Kao razlog za to naveli su „nikada rastvetljena ubistva njihovih kandidata i ostalih srpskih političara“. Srpska lista odlučila je da učestvuje na izborima, koje je raspisao kosovski predsednik Hašim Tači, nakon nedavnih konsultacija sa predsednikom Aleksandrom Vučićem u Beogradu. Predsednik Srpske liste Goran Rakić izjavio je da je „važno da ne dozvolimo Prištini ni međunarodnoj zajednici da na te političke pozicije dovedu Albance ili srpske marionete koje će raditi šta im kažu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari