Savez za Srbiju u Nišu održava tribinu na otvorenom 1Savez za Srbiju Foto: Vesna Torović

Predstavnici Saveza za Srbiju u Nišu zahtevali su danas ostavku direktora Niškog simfonijskog orkestra Svetozara Vezenkovića (SNS) zbog toga što je ovom opozicionom bloku zabranio održavanje tribine u petak 19. oktobra.

Vezenković i SNS tvrde da im iz Saveza nije stigao nikakav zahtev za održavanje tribine i da nije potpisan ugovor, a da je sala zauzeta zbog proba za festival NIMUS.

Predsednik niških demokrata Miodrag Stanković kazao je  na konferenciji za novinare da ovakva zabrana neće uticati na odlaganje tribine. Ona će biti održana u petak u 16.30 časova, ali na otvorenom- na platou ispred Tržnog centra Kalča. Kao što je prethodno i najavljeno, na tribini će govoriti Dragan Đilas, predsednik demokrata Zoran Lutovac i predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić

Stanković je precizirao da se sa direktorom Vezenkovićem usmeno dogovorio da Savezu za Srbiju u petak u 18 časova bude iznajmljena sala za tribinu. Nakon takvog dogovora, javnosti je saopšteno vreme i mesto održavanja skupa. Međutim, kada je Stanković najpre zvao, a potom i otišao u Simfonijski orkestar kako bi sa Vezenkovićem potpisao ugovor, njega najpre nije bilo, a potom mu je saopštio da tribine u to vreme ne može biti „zbog proba za NIMUS“.

– U sali Niškog simfonijskog orkestra se tradicionalno održavaju političke tribine, a u tom prostoru je DS imala i svoju prvu tribinu, na kojoj su govorili Zoran Đinđić i Vojsilav Koštunica, i to pre čitavih 27 godina. Sada, međutim, to nije moguće, iz očiglednog straha i nervoze lokalne vladajuće koalicije od sve jačeg Saveza za Srbiju, zbog čega vrše veliki pritisak na „svoje“ direktore, rekao je Stanković.

Vezenković je, međutim, u saopštenju naveo da je o mestu i vremenu održavanja tribine Saveza za Srbiju „saznao iz medija“, te da Savez nije poštovao proceduru iznajmljivanja sale, odnosno podneo zahtev i zaključio ugovor. On je kazao da je „neprijatno iznenađen ovakvom neprofesionalnošću organizacije Savez za Srbiju“.

I niški naprednjaci su juče ocenili da predstavnici Saveza za Srbiju „podmeću neistine“, tvrdeći da su zakazali tribinu u sali Niškog simfonijskog orkestra, koja im je navodno zabranjena, čime „vređaju ovu gradsku ustanovu kulture i njenog direktora“. Oni su dodali da izražavaju gnušanje prema politici laži, vređanja i medijskog pritiska koju predstavnici novog političkog bloka primenjuju prema jednoj gradskoj ustanovi kulture“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari