Danas Sednica SB UN o Kosovu 1Foto: EPA-EFE/Koča Sulejmanović

Savet bezbednosti UN raspravljaće danas o novom, četvoromesečnom izveštaju generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o radu Misije UN na Kosovu (Unmik), a Srbiju će na sednici predstavljati šef diplomatije Ivica Dačić.

Sednica je zakazana za 20.00 po srednjeevropskom vremenu.

U izveštaju za period od 16. maja do 15. septembra 2019. godine, Gutereš je ocenio da je duga pauza u dijalogu Beograda i Prištine zaustavila napredak ka normalizaciji odnosa, što je otvorilo rizik od narušavanja stabilnosti na terenu.

Gutereš se u izveštaju založio za skoro formiranje nove vlade Kosova kako bi dijalog s Beogradom mogao brzo da bude nastavljen, i za uklanjanje svih prepreka za nastavak dijaloga.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije saopštilo je ranije da će se Dačić na sednici osvrnuti na izveštaj generalnog sekretara UN i izneti ocenu aktuelne situacije na Kosovu i delovanja Unmika.

Od usvajanja Rezolucije 1244, 10. juna 1999, SB UN je raspravljao o Kosovu četiri puta godišnje. U februaru je dogovoreno da ove godine budu održane tri sednice SB UN o Kosovu, a 2020. dve sednice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari