Selaković: Pet godina Brisel nije mrdnuo prstom da uslovi kosovske Albance 1Foto:FoNet

Generalni sekretar predsednika Nikola Selaković izjavio je  da je potpuno jasno da pet godina Brisel nije mrdnuo prstom da na neki način uslovi kosovske Albance da izvrše svoju obavezu iz Briselskog sporazuma i formiraju ZSO.

On je za RTS rekao da ne možemo i ne treba da se nadamo da će Brisel nešto učiniti na tom planu, kao i da smo osuđeni da se u nekim stvarima potpuno samostalno borimo. Selaković je istakao da nije prvi put da kada se nastave razgovori u Briselu, na terenu se „dešava nešto što kao da nas namerno provocira i udaljuje od glavnog cilja“.

„To je da napokon već jednom počnemo razgovore o Zajednici srpskih opština i nastavimo sa realizacijom Briselskog sporazuma, njegove jedne polovine čija je suština i okosnica formiranje ZSO na čemu nije učinjeno ništa“, rekao je Selaković.

Podsetio je da je u vreme održavanja neke od prethodnih rundi razgovora došlo do hapšenja Bogdana Mitrovića.

„U jednom prethodnom navratu razgovora došlo je do hapšenja Bogdana Mitrovića, našeg čoveka iz Suve Reke, čoveka koji je dolazio duže od deceniju i po na svoje ognjište, odlazio na groblje gde su mu preci i roditelji sahranjeni da zapali sveću. Posle nekoliko meseci neko upire prstom u njega i kaže ovaj čovek je izvršio ratni zločin, a na kraju se ispostavi da je to učinio Albanac koji uzurpira njegovu imovinu“, naveo je Selaković.

Ukazao je da sada imamo sutuaciju da je povratnik koji je deset godina na KiM – Milorad Zajić priveden opet zato što je, kako kaže Selaković, verovatno neko prstom uperio u njega.

„Sve se to dešava u prisustvu Euleksa koji treba da gradi sistem vladavine prava na KiM. Znate to zvuči licemerno i uveren sam u potpunosti u reči direkora Đurića i ljudi iz Kancelarije za Kim da će pomoći njegovoj porodici, ali apelujemo na one koji imaju, ako imaju iole više razuma, da oslobode čoveka i da puste ljude da normalno žive“, naglasio je Selaković.

Upitan ima li ikakve naznake da će Brisel izvršiti pritisak na Prištinu da se formira ZSO, Selaković kaže da je predsednik Aleksandar Vučić bio više nego kada je rekao da su „jedno naše želje, naša htenja i naša nadanja, duga stvar je situacija na terenu“.

„Poptuno je jasno da ovih pet godina Brisel nije mrdnuo prstom da na neki način uslovi kosovske Albance da izvrše svoju obavezu iz Briselskog sporazuma i formiraju ZSO o kojoj na jedna bazičan, ali jasan način govori Briselski sporazum“, dodao je Selaković. Ukazao je da mi još nemamo ni prednacrt statuta Zajednice srpskih opština, kao i da nemamo uopšte otvoren razgovor o tome.

„Svaki put kada dođete u Brisel u počnete da razgovarate tražimo da se razgovora na tu temu potegne se neka nova tema“, rekao je Selaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari