Selaković: Srbija opredeljena za unapređenje i produbljivanje saradnje s Kazahstanom 1Foto: BETAPHOTO/MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA SRBIJE/DS

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković ocenio je danas u razgovoru sa ambasadorom Kazahstana u Beogradu Gabitom Sizdikbekovim da su odnosi dve zemlje „tradicionalno dobri i prijateljski“ ali da nivo ekonomske saradnje ne odgovara njihovim potenicijalima.

Kako je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova, Selaković je rekao da je „Srbija čvrsto opredeljena za dalje unapređenje i produbljivanje bilateralne saradnje“, da se zalaže za intenziviranje političkog dijaloga na svim nivoima.

On je izrazio nadu da će dodatni podsticaj saradnji Srbije i Kazahstana dati poseta ministra inostranih poslova Muhtara Tileuberdija, koja je posebno značajna jer se ove godine obeležava 25 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa dve zemlje..

Selaković je zahvalio na stavu i poziciji Kazahstana o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i podršci Srbiji u međunarodnim organizacijama.

Ministar je ocenio da nivo ekonomske saradnje ne odgovara potencijalima dve zemlje i naglasio da je potrebno jačati ukupne odnose u brojnim oblastima kao što su poljoprivreda, farmacija, građevinarstvo, transport, investicije, namenska industrija, turizam.

Istakao je da bi uspostavljanje direktne avio-linije Beograd-Nursultan bilo značajno za dalje unapređenje bilateralnih odnosa i pozvao kazahstanske privrednike da se upoznaju sa potencijalima srpske privrede i investiraju u Srbiji, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari