Server: Nije mudra Dačićeva izjava o podršci Trampu 1Foto: Beta/AP/Carolyn Kaster

Američki stručnjak za balkanska pitanja Danijel Server izjavio je da „nije mudra“ nedavna izjava šefa srpske diplomatije Ivice Dačića da organizuje podršku američkom predsedniku Donaldu Trampu na narednim izborima, preneo je Radio slobodna Evropa (RSE).

„Očigledno je da Dačić misli da ima prijatelje u aktuelnoj administraciji i da želi da ih podrži. Ali, sve što je postigao jeste da je osigurao da ko god bude bio sledeći predsednik SAD iz redova demokrata, Dačića, a možda i Srbiju, smatra za neprijatelja. Dakle, to mu uopšte nije bilo mudro“, upozorio je Server.

On je dodao da je „velika greška ispoljavati savezništvo sa jednom ili drugom američkom političkom partijom zato što uvek postoji stvarna mogućnost promene na vlasti“. „Tako da, ako to uradite, onda morate biti spremni da očekujete konsekvence ako pobedi stranka koju niste podržavali“, rekao je Server.

Prema rečima Servera, Amerikanci će sada mnogo više na oprezu o pitanju uticaja na izborni proces tokom narednih predsedničkih izbora.

Bivši zvaničnik Pentagona zadužen za Balkan Majkl Karpenter kritikovao je Dačievu izjavu smatrajući je pokušajem mešanja u unutrašnja pitanja SAD.

Dačić je ove nedelje izjavio da će organizovati Srbe koji žive u SAD da na predsedničkim izborima u toj zemlji formalizuju podršku Trampu.

„Konkretno, kao ministar spoljnih poslova organizovaću da formalizujemo podršku Trampu na sledećim izborima. Srbi u Americi ionako glasaju za Trampa. Ako to uradimo pametno, ako objedinimo te glasove, kojih nije malo, stvorićemo bolju poziciju u novoj administraciji“, rekao je Dačić i podsetio da u Americi živi 650.000 Srba.

Dačić je dodao da su to isto uradili Albanci kada su objedinili glasove svoje dijaspore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari