Šešelj: Ne idem u Hag, nisam ni dobio poziv 1Foto: Epa/Koča Sulejmanović

Predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj izjavio je da 11. aprila, za kad je zakazano izricanje presude u žalbenom postupku pred Mehanizmom za međunarodne krivične sudove (MMKS) u Hagu, on neće ići, kao i da poziv nije ni dobio, prenosi N1.

Šešelj je na konferenciji za novinare, koju je održao ispred Specijalnog suda, rekao da postoje dve mogućnosti – da mu se po anglosaksonskom pravu, kako ga on tumači, ili potvrdi oslobađajuća presuda ili da se ona ukine i naloži nov proces.

U Specijalnom sudu je nastavljeno suđenje osmorici bivših pripadnika Specijalne brigade MUP-a Republike Srpske optuženih za ratni zločin u selu Kravice kod Srebrenice.

Šešelj kaže da zločina u Kravici nije bilo, već da su „muslimanski zarobljenici, ne civili, od policijske brigade Republike Srpske pobijeni u samoodbrani“.

Lider radikala je takođe rekao da je u Srebrenici počinjen težak zločin i da je ubijeno više od 1.000 zarobljenika, ali da genocida nije bilo.

Izricanje presude u žalbenom postupku u slučaju Vojislav Šešelj pred Mehanizmom za međunarodne krivične sudove (MMKS) u Hagu biće održano 11. aprila ove godine.

Iz MMKS-a je potvrđeno da će presuda po žalbi pred Žalbenim većem sastavljenim od sudija Teodora Merona (predsedavajući Veća) Lija G. Madoga, Florens Rajt Eri, Bena Emersona i Iva Nelsona de Seresa Batiste Rose biće održana 11. aprila u 14 sati.

Žalbeno veće je 13. decembra 2017. saslušalo usmene argumente tužilaštva. Šešelj nije prisustvovao žalbenom ročištu.

Prvobitna optužnica protiv Šešelja je podneta 15. januara 2003. godine.

Operativna optužnica podneta je 7. decembra, četiri godine kasnije.

Lider Srpske radikalne stranke predao se 23. februara 2003. godine, a dan kasnije je izručen Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju u Hagu.

Pretresno veće ovog suda Šešelja je 31. marta 2016. godine oslobodilo krivice po tri tačke za zločine protiv čovečnosti i po šest tačaka za kršenja zakona ili običaja ratovanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari