Šešelj: Žene su na relativno pristojan način izgurane 1Foto:Beta/Miloš Miškov

„Srpska radikalna stranka nije želela nikakav nered na promociji knjige „U Srebrenici nije bilo genocida“, već su aktivisti Fonda za humanitarno pravo došli da ometaju skup, što radikali ne dozvoljavaju.

„Na skup su došli oni koji tvrde da se u Srebrenici dogodio genocid. Znate da su po našem mišljenju u tom slučaju sva sredstva dozvoljena. Žene ne tučemo. One su na relativno pristojan način izgurane, povreda nije bilo, a ako ih je i bilo, to znači da su se opirale. Neki muškarci koji su se siledžijski ponašali, odstranjeni su na malo grublji način. Da su ušli mirno u salu i seli, ne bismo nikog izbacivali, ali oni su organizovano došli i čak hteli da dele neke svoje knjige“, rekao je Vojislav Šešelj na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije.

On je objasnio da u principu, na sve promocije SRS može doći ko želi, jer u stranci ne vode računa ko je kakve ideološke orijentacije, ali je i dodao su da problem uoči promocije u Beogradu izazvali aktivisti više NVO koji su celog dana vodili kampanju protiv predstavljanja knjige „U Srebrenici nije bilo genocida“.

Dodao je da nikada nije išao na skupove Fonda za humanitarno pravo, Dveri ili Udruženja Jedan od pet miliona, s ciljem da ih ometa.

Šešelj je podsetio da se SRS zalaže da se svi oni koji govore da se u Srebrenici dogodio genocid budu procesuirani i kažnjeni sa 20 godina zatvora.

Kada je reč o sali koju im je iznajmio predsednik opštine Stari grad Marko Bastać, Šešelj je naveo da su radikali deo vlasti i lokalnog parlamenta i da je normalno da im se dozvoli korišćenje tog prostora,a podsetio je i da njegova knjiga nije zabranjen a, već da predstavlja literaturu od svetskog značaja.

Kuća ljudskih prava i demokratije: Zaustaviti korišćenje javnih resursa za negiranje genocida

– Kuća ljudskih prava i demokratije još jednom upozorava javnost na opasnost od političkog delovanja Vojislava Šešelja i nastavka pogubne retorike iz devedestih godina koji su nedavno rezultirali i fizičkim napadom na aktiviste organizacija civilnog društva, navodi se u saopštenju za javnost.

Iz Kuće ljudskih prava objašnjavaju da aktivisti koji su se okupili u znak protesta zbog promocije knjige ovog osuđenog, ratnog zločinca kojom se negira genocid počinjen u Srebrenici, moraju da budu zaštićeni od fizičkih napada, posebno kada reaguju na nedopustivo korišćenje javnih resursa za promociju ratnih zločinaca.

– Podsećamo, Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju je Vojislava Šešelja osudio na deset godina zatvora zbog podsticanja i podržavanja ratnih zločina u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji. Uprkos ovoj presudi, odsustvo reakcije nadležnog skupštinskog odbora je Vojislavu Šešelju omogućilo da nezakonito zadrži svoj poslanički mandat i da nastavi da širi pogubne ideje koje su dovele do krvavih ratova 90-tih bez straha da će snositi odgovornost za reč iznetu u javnom prostoru, stoji u saopštenju.

Prema njihovim rečima, kršenja osnovnih sloboda i prava novinara, aktivista i branitelja ljudskih prava mogla su da budu sprečena da su nadležni organi blagovremeno reagovali u skladu sa zakonom.

– Konstantno prećutno odobravanje, podržavanje i promovisanje ratnih zločina od strane organa javne vlasti mora da postane stvar prošlosti. Pozivamo i nadležno javno tužilaštvo da bez odlaganja ispita postojanje elemenata krivičnog dela u pogledu ovog događaja, a sve organe javne vlasti da u budućnosti uskrate mogućnost upotrebe javnog prostora radi promocije ideja koje podstiču širenje sterotipa o žrtvama ratnih zločina, stoji u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari