Ševarlić: Posle plagijata doktorata na red došli plagijati štrajka glađu 1Miladin Ševarlić Foto: Beta/Luka Filipović

Četvoro poslanika Skupštine Srbije nastavilo je ispred Doma Narodne skupštine štrajk glađu, a nezavisni poslanik Miladin Ševarlić koji je prvi počeo štrajk, rekao je danas da su posle „plagijata doktorata“ na red došli „plagijati štrajka glađu“.

Upitan kako se oseća posle više od 20 sati štrajka Ševarlić, koji je profesor u penziji, rekao je „kao mladić“, jer se iskreno bori.

On je za FoNet rekao da je pitanje Kosova krucijalno pitanje i da razmišlja da ostane u ovom procesu između vlasti i opozicije koje ne štrajkuju zbog tog pitanja.

Predsednik Dveri Boško Obradović rekao je za FoNet da se oseća dobro i da za „hrisćane koji poznaju post, stroži post nije nešto što može da ih uznemiri“.

Ševarlić: Posle plagijata doktorata na red došli plagijati štrajka glađu 2
Boško Obradović ispred Skupštine štrajkuje Foto: Beta/Luka Filipović

Upitan da li je razmisljao o tome kako da se smire tenzije u kojima i on učestvuje, Obradović je rekao da incidenti vode samo u dalji građanski sukob i da je želeo da na „gandđevski i hrišćanski način“ pozove da se sedne za sto i razgovara. On je rekao da je štrajk glađu možda poslednji vid nenasilne borbe da bi se prevazišla kriza.

Obradović je ponovio da on traži odlaganje izbora, jer su ovi epidemiološki rizični, od juče neustavni i nedemokratski. Na pitanje o njegovoj izjavi da neće da bude deo „kilavog“ Saveza za Srbiju, Obradović je rekao da je upotrebio težu reč nego što je trebalo, da smatra da je pasivni bojkot mrtav i neuspešan i da su potrebni konkretni koraci građanske neposlušnosti.

Šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović i poslanica Sandra Božić takođe su rekli da su dobro i da traže da se tužilaštvo oglasi. On je rekao da oni ne vrše pritisak na tužilaštvo već da žele da se oglasi u vezi sa incidentom u petak.

„Ne tražimo da tužilaštvo bude na bilo čijoj strani, već da prestane nasilje i da svi građani budu jednaki pred zakonom“, rekao je Martinović, dodavši da bi oni isto reagovali i da je pretučen Boško Obradović.

Ševarlić: Posle plagijata doktorata na red došli plagijati štrajka glađu 3
Maja Gojković ispred Skupštine kod Aleksandra Martinovića i Sandre Božić koji štrajkuju glađu Foto: FoNet/Anđelija Stojković

On je rekao da tužilaštvo ne sme da ćuti, da može da kaže da se nije desilo ništa, da je Marijan Rističević napao Obradovića i da oceni da je Obradović sa huliganima napao Rističevića.

Upitan da li je za njega normalno i kakva se slika šalje kada četvoro poslanika štrajkuje na stepeništu Skupstine, Martinović je rekao da samo on i Bozić štrajkuju glađu. Na pitanje da li je srećna zemlja u kojoj poslanici moraju da sede na stepenistu skupštine, on je rekao da je sve bolje od nasilja.

„De Gol je rekao da nije lako upravljati zemljom koja proizvodi 469 vrsta sireva, Srbija je po tome slična Francuskoj. Mi imamo čudan temperament i narav i ne baš jednostavnu političku kulturu. Važno je da se svi politačari ne stavljaju u isti koš“, rekao je Martinović. Poslanike SNS obišla je predsednica Skupštine Maja Gojković.

Maja Gojković zabrinuta za troje poslanika, za Obradovića nije

Predsednica Skupštine Maja Gojković izjavila da je ozbiljno zabrinuta za zdravlje poslanika Miladina Ševarlića, Aleksandra Martinovića i Sandre Božić koji već drugi dan štrajkuju glađu ispred skupštine, dok je, kada je reč o Bošku Obradoviću, izrekla niz insinuacija da je on tokom noći štrajk prekršio.

Gojković je na konferenciji za medije u Skupštini istakla da su juče kad su se kamere sklonile lideru Dveri prišao predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Djilas i potpredsednik Borko Stefanović i druge kolege, doneli mu kese u kojima su, kako Obradović tvrdi, stvari, i da je on posle toga noć proveo u zgradi Skupštine.

Ševarlić: Posle plagijata doktorata na red došli plagijati štrajka glađu 4
Maja Gojković Foto: FoNet/Aleksandar Levajković

„Nisam ja ta koja će da oceni da li je imao još nešto u tim kesama i da li je prekršio svoj, kako kaže, malo jači post, ja ne znam šta se dešavalo osim što se dobro naspavao, a sada ponovo izašao da ubedi javnost da štrajkuje glađu“, rekla je Gojković i više puta ponovila da ne zna, ali prepušta javnosti da oceni da li je ovo štrajk gladju ili loše režirana predstava.

Za ostale poslanike predsednica Skupštine je rekla da već drugi dan sede ispred skupštine na suncu, ne uzimaju hranu i istrajni su i odlučni da izdrže ne bi li ispunili svoje ciljeve.

Maja Gojković je odgovarajući na pitanja novinara kako su Đilas i Stefanović sinoć prišli Skupštini pored ograde i policije, rekla da je „bogatom Đilasu sve dozvoljeno“, da „za njih ne važe zakoni“ i da su „verovatno odgurnuli policajca i prošli“.

Dodala je da ne želi da utiče na tužilaštvo ali da želi da čuje da li je u onome što se dešavalo pre nekoliko dana na ulazu u Skupštinu, kada je napadnut poslanik Marjan Rističević, krivično delo ili nije ništa.

Na pitanje da li će omogućiti da Skupština raspravlja o Kosovu i tako ispuniti zahtev Miladina Ševarlića, predsednica je rekla da to nije problem, da on prekine štrajk i podnese zahtev, pa će se videti da li može da se zaseda pre izbora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari