Šib: Bombardovanje 1999. bilo opravdano, nedopustivo poređenje sa Drugim svetskim ratom 1Tomas Šib Foto: FoNet/ Kabinet ministra za inovacije i tehnologije

Ambasador Nemačke u Beogradu Tomas Šib izjavio je danas da je NATO bombardovanje SR Jugoslavije bilo opravdano kao krajnje sredstvo i izrazio odlučno protivljenje bilo kakvom upoređivanju te operacije sa politikom nemačkih nacista u Drugom svetskom ratu.

Šib je naveo da ga je u emisiji „Prav ugao“ voditeljka Ljubica Gojgić pitala o njegovom autorskom tekstu povodom 80. godišnjice nemačkog napada na Jugoslaviju i dodao da je „tom prilikom napravljena neka vrsta paralele sa NATO bombardovanjem 1999. godine“.

„Po mom uverenju pravljenje ovakve paralele je neprimereno i taj stav sam izneo i u emisiji. Da bi se pravilno razumela odluka o NATO bombardovanju, treba sagledati razvoj događaja pre donošenja te odluke. Mesecima se tražilo diplomatsko rešenje za okončanje rata na Kosovu koji je započeo (tadašnji predsednik Jugoslavije) Slobodan Milošević. Tek kada su diplomatska sredstva bila iscrpljena, doneta je odluka o pokretanju vojne akcije“, naveo je Šib.

Dodao je da, „nažalost, nije bilo moguće naći zajedničko rešenje u Savetu bezbednosti UN“, ali da je „odluka, ipak, morala biti doneta, kako bi se sprečila humarnitarna katastrofa“.

„Po čvrstom uverenju Vlade Nemačke i svih NATO partnera, u tim vanrednim okolnostima i kriznoj situciji kada su masivno kršena ljudska prava na Kosovu, NATO operacija je bila opravdana kao ultima ratio (krajnje sredstvo)“, izjavio je Šib.

Naveo je da je situacija na Kosovu opisana u Rezoluciji Saveta bezbednosti UN 1199 od 23. septembra 1998. godine i da ona, kao i kasnije doneta Rezolucija 1203, od 24. oktobra 1998. godine, „nedvosmisleno konstatuju da situacija na Kosovu predstavlja ozbiljnu pretnju za mir i bezbednost regiona“.

„Međunarodna zajednica je prethodno bezuspešno iscrpla sva raspoloživa sredstva za mirno rešavanje konflikta i sprečavanje humanitarne katastrofe. Usled toga se ta odluka prema važećem pravnom tumačenju Nemačke ne kosi sa međunarodnim pravom“, dodao je.

Šib je kazao i da „želi da naglasi da vojna akcija iz 1999. godine nije bila uperena protiv srpskog stanovništva“ i da je „cilj bio zaštita civilnog stanovništva na Kosovu“.

„Svaki izgubljeni ljudski život predstavljao je i predstavlja veliku tragediju. O tom aspektu, nažalost, u emisiji nije bilo dovoljno reči. Moj duboki naklon nedužnim civilnim žrtvama koji su izgubili život tokom bombardovanja 1999. godine“, rekao je Šib.

On je naglasio, međutim, da se odlučno protivi, i zbog poštovanja prema žrtvama nacističkog progona, svakom upoređivanju sa Drugim svetskim ratom koji je bez svake sumnje bio zločinački i kojim je nacistička Nemačka zahvatila celu Evropu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari