Nemački ambasador: Bombardovanje 1999. bilo potrebno za sprečavanje genocida 1Tomas Šib Foto: Miroslav Dragojević

Ambasador Nemačke u Beogradu Tomas Šib izjavio je da je bombardovanje Jugoslavije 1999. godine kontroverzno pitanje, ali da je reakcija bila potrebna jer je trebalo sprečiti humanitarnu katastrofu i genocid na Kosovu.

„Svestan sam da je to kontroverzno pitanje i da nije bilo odluke Saveta bezbednosti UN (o pokretanju vojne akcije). Ali neka odluka je morala da bude doneta, cilj je bio izbeći humanitarnu katastrofu, izbeći genocid“, rekao je Šib za Radio-televiziju Vojvodine.

Šib je kazao da je bombardovanje „bilo veoma teško za Srbiju, ali da ne bi trebalo zaboraviti da se nije tek tako desilo“.

„Problem je bio pronaći rešenje za Kosovo, prethodno su primenjena sva diplomatska sredstva“, dodao je nemački ambasador.

Šib je rekao da je od presudnog značaja da dijalog Beograda i Prištine bude nastavljen, da je cilj tog procesa jasan, i da je to sveobuhvatna normalizacija odnosa.

„Svi su saglasni da problem Kosova mora da se reši, to bi bilo na dobrobit i Srbije i Kosova i regiona“, kazao je Šib.

Na pitanje da li bi Nemačka mogla da uskrati podršku Srbiji na evropskom putu ako Beograd ne prizna nezavisnost Kosova, Šib je rekao da je „to više od hipotetičkog pitanja“ i da „ne želi da bude toliko pesimističan“.

„Nadamo se da će obe strane biti konstruktivne, ne mogu pregovori da budu završeni pozitivno ako nema poverenja i dobre atmosfere. Apelujemo na obe strane da izbegavaju izjave koje mogu da pogoršaju atmosferu i otežaju postizanje kompromisa“, naveo je nemački diplomata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari