Srbi sa KIM: Nećemo sami formirati ZSO 1Igor Simić Foto: Srpska lista

Srbi će čekati još tri i po meseca na formiranje Zajednice srpskih opština, poručio je danas u Zvečanu pomoćnik direktora kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, prenosi N1.

Iako su u martu, predstavnici Srpske liste nakon hapšenja Marka Đurića poručili prilikom izlaska iz Vlade da će sami formirati ZSO 20.aprila, danas su saopštili da do toga neće doći jer je EU 4. aprila donela odluku da odblokira rad upravljačkog tima za izradu Statuta ZSO.

Petković je na sastanaku političkih predstavnika Srba sa Kosova i Metohije sa članovima Upravljačkog tima za uspostavljanje ZSO izjavio da je pootrebna ZSO kako je dogovoreno i potpisano a ne Zajednica koja će biti “praporac koji zveči”.

“Nama ne treba Asocijacija koja postoji u Ustavu Kosova”, naglasio je on i poručio okupljenima da su država Srbija i predsednik Vučić uz njih.

“Mnogi su očekivali da mi danas krenemo kao što Srbi najčešće rade – srcem… E mi ćemo ovog puta glavom”, rekao je Igor Simić iz Srpske liste dodajući da je važno da su uspeli da pokrenu proces sa mrtve tačke.

Simić je, gostujući u Dnevniku RTS ranije danas rekao da je danas pet godina od kada je potpisan Briselski sporazum i od kada je bilo potrebno formirati Zajednicu srpskih opština.

Na pitanje da li je počela izrada statuta ZSO, Simić kaže da je najbolje da se to pitanje postavi upravljačkom timu.

Podsetio je da je taj upravljački tim je formiran 2013. godine i proširen 2016. godine sa dva nova člana, a potvrđen pre 14 dana od strane kosovske vlade. Naglasio je da su u tom upravljačkom timu četiri predstavnika Srba sa Kosova.

„Bilo je najava i inicijativa iz Prištine da se upravljački tim proširi da pored tih četiri predstavnika srpskog naroda budu i sedam ili osam predstavnika Alabanaca“, rekao je Simić.

„U tom slučaju zamislite kakav bi to statut bio i kakav bi to pristup upravljačkog tima bio i kakve bi aktivnosti upravljačkog tima bile kada imate dvostruku većinu Albanaca unutar tog odbora. Opet bi se kasnilo i odugovlačilo sa onim što je potpisano“, smatra Simić.

Ukazao je da predstavnici Srpske liste smatraju da Priština za tri i po meseca neće preduzeti korake u procesu formiranja ZSO.

„Ako pet godina niste imali nikakav korak i onda samo potvrdite odluku iz 2016. godine o zameni dva člana upravljačkog tima, a EU odnosno EK u svom Izveštaju to predstavi kao napredak Kosova ka formiranju ZSO to deluje poražavajuće“, rekao je Simić.

Naglasio je da nema nikakvog napretka, kao i da je načinjen onaj korak koji je trebao da bude načinjen pre pet godina.

„Mi imamo plan kada je u pitanju formiranje ZSO koji taksativno navodi šta je sve bio potrebno da se uradi i ovaj period od četiri meseca trebao je da bude završen 2016. godine“, naveo je Simić.

On tvrdi da se „do sada pokazalo da nema iskrene volje Prištine, a ni njenih mentora, da se ZSO formira onako kako je dogovoreno u Briselu“.

Simić je za RTS objasnio da formiranje ZSO ne zavisi samo od statuta, već i od svih izmena zakona koji su postojeći na snazi u Prištini, kako bi se omogućilo da statut onog trenutka kada stupi na snagu može da normalno obavlja svoji delatnost – omogući formiranje ZSO.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da predstavnici Srba na Kosovu neće samostalno formirati Zajednicu srpskih opština 20. aprila.

„Neće Srbi formirati ZSO ni sutra, ni prekosutra, čekli smo pet godina, sačekaćemo i ta tri meseca, da ne može niko da optuži Srbe da krše međunarodne sporazume i dogovore“, rekao je Vučić za Radio televiziju Srbije.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari