Skupština Srbije počela raspravu o 54 amandmana, prihvaćen predlog Gordane Čomić 1Vučić na sednici u Skupštini, pre dve godine Foto: FoNet/Ognjen Stevanović

Skupština Srbije počela je danas raspravu o 54 amandmana, koliko ih je podneto na izmene Zakona o izboru narodnih poslanika i Zakonu o lokalnim izborima.

Pre toga je Odbor za pravosuđe prihvatio amandman poslanice Srpske napredne stranke Marije Obradović na izmene zakona koje je podnela poslanica Demokratske stranke Gordana Čomić, koja je tražila da na izbornim listama bude 40 odsto žena.

Obradović je tražila da na listama među svakih pet kandidata moraju da budu dve žene.

Odbor je prihvatio i amandmane poslanika Saveza vojvođanskih Mađara Balinta Pastora i poslanika Stranke pravde i pomirenja Muamera Zukorlića u delu koji se odnosi na liste stranaka nacionalnih manjina.

Zukorlić je podneo amandman na deo zakona u kojem je bilo predloženo da stranke nacionalnih manjina prilože potvrdu odgovarajućeg nacionalnog saveta nacionalne manjine kojim se garantuje da ta stranka ili koalicija predstavlja nacionalnu manjinu.

Tražio je da umesto toga Republička izborna komisija, koja proglašava izbornu listu, može da zatraži mišljenje nadležnog nacionalnog saveta o tome da li je podnosilac izborne liste stranka nacionalne manjine ili koalicija stranaka nacionalnih manjina.

Pastor je amandmanom tražio da stranke nacionalnih manjina učestuju u raspodeli mandata i kada su dobile manje od tri odsto glasova svih birača, pri čemu se pri raspodeli mandata primenom sistema najvećeg količnika, količnici izborinih lista stranaka manjina uvećaju za 35 odsto.

Poslanici vladajuće koalicije su tokom rasprave o amandmanima hvalili ideju snižavanja cenzusa sa pet na tri odsto i ocenjivali da će to doprineti razvoju demokratije, jer će u parlamentu biti više opcija sa više ideja.

Poslanik Socijaldemokratske partije Srbije (SDPS) Ivan Bauer rekao je da cenzus od tri odsto nije novina i postoji u mnogim zemljama – Grčkoj, Italiji, Gruziji, Španiji, Bosni i Hercegovini, Albaniji i Crnoj Gori, a da čak i preporuka u Rezoluciji Parlamentane skupštine Saveta Evrope kaže da on ne bi trebalo da bude viši.

Poslanik Bolje Srbije Dragan Jovanović rekao je da bi možda trebalo ostaviti narednom sazivu, kada se bude donosio novi zakon o izboru poslanika, da razmisli o kombinovanom izbornom modelu, jer on smatra da je većinski sistem najpošteniji.

On je ocenio i da će niži cenzus koristiti posebno lokalnim strankama u manjim gradovima.

Poslanik Ujedinjene seljačke stranke Milija Miletić rekao je da će ta stranka imaće mogućnost da uđe u veći broj lokalnih parlamenata samostalno ako cenzus bude snižen i da zastupa prava seljaka.

Poslanik Srpske napredne stranke (SNS) Srbislav Filipović rekao je da SNS želi da pokaže da je otvorena za dijalog i otvorenu izbornu utakmicu, u kojoj će se takmičiti u idejama, te da je učinila određene ustupke opoziciji, između ostalog i snižavanjem cenzusa.

Poslanica SNS Nataša St. Jovanović rekla je da niži cenzus omogućava manjim političkim partijama da izađu na izbore i veće prisustvo opozicje u parlamentu.

Poslanik Miladin Ševarlić, koji je na sednicu došao u narodnoj nošnji, predložio je da cenzus za stranke bude jedan odsto, dok bi za samostalne kandidate bio još niži, a građane je pozvao da se sami udruže i biraju najbolje iz svojih lokalnih sredina.

Poslanici političkih organizacija koje čine Savez za Srbiju i pokreta Dosta je bilo ne prisustvuju sednici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari