Sonja Biserko: Osujećen plan zaokruživanja "srpskog sveta" 1Sonja Biserko (Foto: FoNet/ Aleksandar Mijailović)

Uprkos tome što u svom tekstu za Dojče vele Sonja Biserko, predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava, nije iznela, takoreći, ništa novo u odnosu na ono što godinama i decenijama unazad govori i za šta se zalaže…

… kada je reč o srpskoj zvaničnoj politici u vezi sa državama bivše Jugoslavije, pre svih BiH i Kosova, našla se na snažnom i primitivnom udaru ovdašnjih tabloida, pod direktnom kontrolom Aleksandra Vučića, kao i napadima predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika.

Član Predsedništva RS Milorad Dodik rekao je pre dva dana, nakon sastanka sa Vučićem, da nijedna država ne bi trpela „otrovne stvari“ koje šalje Sonja Biserko, a koja pritom uživa „svu demokratsku i ličnu slobodu“ u Srbiji.

Upitan da komentariše tvrdnje Sonje Biserko u nemačkim i hrvatskim medijima, Dodik kaže da je sramno da to govori žena koja uživa svaku demokratsku slobodu.

Sonja Biserko je, međutim, samo ponovila ono što inače govori a to je da je ključni problem za održivost BiH i za uspostavljanje mira na Balkanu, Srbija na čelu sa Aleksandrom Vučićem.

Takođe, ponovila je da režim u Beogradu radi predano na zaokruživanju velikosrpskog projekta Severna Mitrovica-Beograd-Banjaluka, što ne predstavlja nikakvu novinu u njenom mišljenju i garancija je doslednosti u kojoj istrajava.

Sonja Biserko za Danas kaže da reakcije na tekst koji je objavljen na DW nije nikakvo iznenađenje.

– Osim što sadrži moje poznate stavove, ili kako kažu, doslednost, u suštini je pregled onoga na čemu Beograd radi. Reč je o analizi onoga što se dnevno može pročitati u dnevnoj i nedeljnoj štampi, raznim portalima, izjavama političara i intelektualaca, ali i brojnim publikacijama na tu temu. Međutim, mislim da je važan tajming. Posle nekoliko godina SAD i EU ponovo deluju zajedno i najavljuju novi i aktivniji pristup regionu, posebno prema Bosni i Kosovu. Time je osujećen plan Beograda na zaokruživanju „srpskog sveta“ na kome je dosta uspešno rađeno poslednjih godina – kaže Biserko za naš list.

Tome je, dodaje naša sagovornica, pogodovao i međunarodni kontekst, posebno Trampova administracija koja je išla u susret Beogradu ili, kako voli da kaže Dačić, „SAD su pokazale razumevanje za srpsko stanovište“.

– Beograd je dosta uznemiren zbog pobede Bajdena i njegovog stava prema regionu koji je ponovio i kao predsednik povodom godišnjice Dejtonskog sporazuma. Jasno je poručio da u BiH nije završen posao na uspostavljanju pravde, pomirenja i funkcionalne multietničke Bosne. Posebno bih istakla deo njegove rečenice koja kaže: „Previše često vidimo kako nacionalizam pobeđuje naše nacionalne interese, a bogaćenje nekolicine se stavlja ispred reformi za dobrobit mnogih.“ Mislim da to najviše pogađa nosioce vlasti u regionu – kaže Biserko.

Prema njenim rečima, Beograd je uznemirio i „hearing“ (slušanje) u Kongresu i poruke novoj administraciji vezano za Balkan.

– Mada su tabloidi odmah počeli sa diskvalifikacijom „bivših“ predstavnika administracije, ostaje činjenica da su oni i dalje aktivni i da će se uključiti u novi pristup Balkanu. Mislim da ih je posebno isprovocirala najava da će i Madlen Olbrajt biti deo dijaloga Beograd – Priština. S druge strane, poseta Sergeja Lavrova Bosni ili, kako je on rekao, Republici Srpskoj i BiH je samo poruka Zapadu da su i oni tu i da se pitaju. To ne znači da će braniti Dodika ili bilo kog drugog. Ruski analitičari ukazuju na to da Moskva ne veruje mnogo Vučiću, kao ni ostalima, i da ih vide kao zapadno orijentisane i da Rusiju koristi kao strašilo za Zapad. U međuvremenu je Putin čestitao Bajdenu na pobedi i ponudio je saradnju. Ukoliko dođe do poboljšanja odnosa na liniji SAD-EU-Rusija, Beograd više neće imati iza koga da se krije. Ostaje Kina, ali ona je ipak predaleko – ističe Biserko.

Kako napominje, tolerisanje ponašanja Beograda je prošlo i treba očekivati ne samo veći pritisak, nego i veće nadgledanje procesa u Srbiji, uključujući i trošenje novca koji dolazi u zemlju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari